Retro medvídek …

NOVAline banner

Retro medvídek

 

Medvídci v nejrůznějším provedení a z nejrůznějších materiálů představují stálici nacházející se na vrcholu oblíbenosti mezi dětmi. O popularitě těchto nemotorů svědčí i mnoho večerníčků a filmů pro děti, v nichž  medvídci vystupují. Vzpomenout si můžeme na Kubulu a Kubu Kubikulu, Šest medvědů s cibulkou, Potkali se u Kolína nebo Matěje a Vaška z příběhů Méďové.

 

A myslím, že by se nenašla dětská postýlka, v níž své útočiště kromě právoplatného majitele má i chlupatý  medvěd.

 

Ani v dospělosti se často s medvídky a medvědy nechceme rozloučit. Asi nám připomínají bezstarostné dětství, a tak je často najdeme třeba jako přívěsek na klíčích u lidí dávno odrostlých večerníčkům. Medvídci v nemalé míře představují i  bytový doplněk. Těžko ho možná objevíme v interiérech navrhovaných renomovanými architekty, ale v chatách a chalupách či v našich běžných domácnostech se budou medvědi jistě cítit jako doma.

 

 

Medvídci mohou být vyrobeni z nejrůznějších materiálů.  Měkoučký medvídek má své tělíčko ušité z hebkého plyše či jiné podobné látky.

 

 

Ale existují třeba i medvídci dřevění nebo keramičtí a samozřejmě plastoví.  V současné době se uplatňuje  další materiál, a tím je polyresin.

 

Ať už si pořídíme medvídka jakéhokoli, věřím, že pohled na něj nám pozvedne náladu i v takových dnech, kdy je venku i v našich srdcích pošmourno. Stejně tak medvídek zapůsobí, jestliže ho věnujeme jako dárek někomu blízkému, ať už jako výraz  lásky či důkaz přátelství.

NOVAline banner
Tagy: