Sběr léčivých rostlin – šípky

Kategorie: Kuchyně, Podzim,

NOVAline banner

Sběr léčivých rostlin

 

Všechno jednou začíná a všechno také skončí. Prázdniny mají pomalu na kahánku, léto nás za chvíli opustí. Školáci budou muset oprášit své školní tašky a zamířit opět do školy. Přichází čas povinností a učení.

 

Dříve narození, jichž se už povinná školní docházka dávno netýká, si možná vzpomenou, že s příchodem podzimu nastaly i další povinnosti, které dnešní děti už moc neznají.

 

 

Dozrávaly nejrůznější plody a byliny, které bylo škoda nechat jen tak ladem. A tak na děti čekal sběr šípků, kaštanů a možná i dalších darů přírody.

 

Šípky sbírají děti školou povinné často i dnes. Vždyť šípek představuje velmi vydatný zdroj vitaminu C, který potřebuje zvláště v zimním období každý z nás. Šípkové keře krášlí nejčastěji okraje polí  a silnic. Pro sběr si vybíráme místa, která nejsou příliš znečištěná. Šípky posbírané na mezi u dálnice asi nebudou tou pravou vitaminovou bombou.

 

Na šípky se vypravíme nejlépe v září, kdy  jsou šípky oranžové až červené. Sbíráme jen tvrdé plody, ty měkké a nahnědlé nejsou ke sběru vhodné. Každý z nás si pamatuje pohádku o Šípkové Růžence a všichni víme, že růže mají nebezpečně pichlavé trny. Proto si ruce při sběru chráníme rukavicemi a jednotlivé větvičky můžeme odstřihovat nůžkami. Jestliže šípky zmrznou, ztrácejí část svých vitaminů.

 

 

Pokud šípky sbíráme pro svou osobní potřebu, musíme si je nasušit.  Využít můžeme elektrické sušičky nebo pečicí trouby. Ale sušit můžeme i klasickým způsobem – plody rozložíme ve slabé vrstvě na vhodné místo, které je chráněné před přímým sluncem a samozřejmě před deštěm. Před sušením plody řádně umyjeme. Usušené šípky uzavřeme do sklenic, uložíme na tmavé místo a máme postaráno o zásobu vitaminů na celý příští rok.

 

 

A dál už  záleží jen na nás, na co šípky použijeme. Samozřejmě si z nich  uvaříme čaj. Ale můžeme vyzkoušet i další recepty, např. šípkovou marmeládu, k masu se zase hodí šípková omáčka. A krásné šípkové plody lákají i k rukodělné činnosti, na kterou bude za podzimních večerů více času.

 

 

NOVAline banner
Tagy: