Solná lampa – krásná dekorace i šikovný pomocník

NOVAline banner

Solná lampa

 

Schopnost relaxovat a nevnímat svět je obzvlášť v dnešní uspěchané době opravdové umění. Každý má jistě své osvědčené metody, které pomáhají – někdo utíká do světa knížek, někdo tráví co nejvíce času v přírodě, někteří zahánějí stres sportem. Pokud jste ale stále ještě nenašli, jak si ve volných chvílích opravdu odpočnout, máme pro vás v dnešním článku důležitý tip – pomoci vám může solná lampa!

 

Že to zní jako holý nesmysl? Opak je pravdou. Solná lampa je sice známější jen jako hezká světelná dekorace do bytu. Má ale zároveň spoustu benefitů, které mohou pozitivně ovlivnit naše fyzické i psychické zdraví. V dnešním článku se na některé z nich společně podíváme.

 

Solná lampa

 

 

 

Solná lampa

Solné lampy nejen krásně vypadají, ale mají také nespočet dalších výhod

 

První otázkou, kterou je třeba zodpovědět, je co vlastně solná lampa je a jak se vyrábí? Solné lampy, jak už název napovídá, jsou vyrobeny ze solných krystalů z podhůří Himalájí. Následně je do nich vyvrtaný otvor na žárovku nebo na svíčku. Pokud navštěvujete solné jeskyně nebo často jezdíte k moři, pak jistě víte, že sůl má velice pozitivní vliv na dýchací cesty a na celkovou pohodu těla i mysli.

 

Solná lampa elektrická

Svítící krystal soli je nádhernou bytovou dekorací, která na vás bude mít velmi pozitivní vliv

 

Solné lampy jsou proto nejvíce vhodné do interiérů, obzvlášť do bytů, kde je čerstvého vzduchu opravdu poskrovnu. Lampa uvolňuje do ovzduší důležité minerály a látky, které mají pozitivní vliv na dýchací cesty, pomáhájí při různých respiračních onemocněních nebo dokonce alergiích. Po zahřátí žárovkou nebo svíčkou se uvolňování ještě umocňuje. To je výčet pouhého zlomku pozitivního ovlivnění našeho fyzického zdraví. Ale co to psychické?

 

Díky tlumenému oranžovému až načervenalému světlu vás může solná lampa krásně uvolnit. Nejen ve dne, ale obzvlášť v noci. Pokud vám nevadí nespat v úplné tmě, můžete vyzkoušet spánek při jemném svitu solné lampy. Ta má pozitivní vliv i na dobré spaní, které je nezbytné pro celkovou psychickou pohodu. Doporučujeme také vyzkoušet cílenou relaxaci či meditaci, u které bude skvělým pomocníkem právě solná lampa.

 

Solná lampa

Solná lampa nabízí spoustu benefitů i přes den

 

Koutek klidu a pohody

 

Když teď víme, jakým zázrakem může solná lampa v domácnosti být, stojí za úvahu vytvořit si doma váš koutek pohody. Jak takový koutek může vypadat? Pohodu si často spojujeme s meditací. Zkuste si na internetu najít krátké povídání nebo video o tom, jak s opravdovou meditací začít. S touto stránkou vám asi neporadíme, rozhodně vám ale pomůžeme váš koutek pohody vybavit.

 

Do meditační nebo relaxační místnosti se vedle solné lampy určitě hodí soška nebo obraz Buddhy. Buddha je totiž symbolem štěstí, vyrovnanosti a klidu, proto bude ideálním průvodcem na vaší cestě k vnitřní vyrovnanosti. Pravidla Feng shui doporučují umístit Buddhu do rohu meditační místnosti. Na výběr máte nepřeberné množství vyobrazení Buddhů – sošky sedících Buddhů, busty nebo i svícny.

 

Solná lampa na svíčku

Solné lampy v kombinaci se soškami Buddhů jsou základem hlubokého relaxu

 

 

Solné lampy

Vytvořte si svůj koutek, kde můžete nerušeně relaxovat

 

 

Buddha socha

Busta Buddhy ozdobí interiér a bude vyzařovat klid a pohodu

 

 

Buddha svícen

Svícen s Buddhou je chytrou kombinací, kterou jistě rádi využijete

 

 

Soška Buddha

Sošky Buddhů do interiéru zkrátka patří

 

Další cestou, jak se hodit do pohody je zenová zahrádka. Zenová zahrádka se hodí například do pracoven nebo i do meditační místnosti. Pokud se potřebujete rychle uklidnit, zenová zahrádka vám pomůže se soustředit pouze na jednu věc. Tato malá zahrádka znázorňuje klid přírody – vedle sošky Buddhy zde najdete písek, kamínky, nebo zelenou svíčku.

 

Zjistíte-li, že jste nervózní nebo vás přepadla úzkost, zkuste se soustředit pouze na zahrádku, tvořte si obrazce malými hráběmi v písku, přeskládejte kamínky…. Zkrátka upusťte uzdu vaší fantazii. Když si k tomu navíc zapálíte svíčku, aromalampu nebo vonné tyčinky a pustíte hudbu, uvidíte, že vám za chvilku bude o poznání lépe.

 

Zenová zahrádka

Zenová zahrádka je ideálním způsobem, jak si odpočinout a nabrat inspiraci

 

Ať už se rozhodnete nevyužitou místnost přestavět v relaxační nebo zkusíte meditaci “jen” v obýváku nebo na zahradě, určitě si na sebe najděte čas. Zkuste alespoň na pár minut denně vypnout okolní uspěchaný svět a zaměřit se na sebe. Nejen vaše tělo, ale i mysl vám poděkuje a za pár týdnů na sobě budete jistě pozorovat neuvěřitelné změny!

 

Solná lampa

NOVAline banner
Tagy: