Stolek pro výsadbu – šikovný pomocník na zahradu

NOVAline banner

Stolek pro výsadbu

 

I přes to, že se venku stále ještě sem tam mihne sněhová vločka, je ve vzduchu pomalu cítit jaro. A jaro přináší do života po nekonečné zimě novou dávku pozitivní energie – více svítí sluníčko, my máme chuť být venku a hlavně se začínají probouzet naši nejmilejší společníci – květiny. Po dlouhé zimě si ale i ony zaslouží adekvátní péči, proto popadněte všechny květiny v květináči, a pustíme se společně do toho.

 

Ti z vás, kteří mají velkou zahradu, už nejspíš mají pohodlné pracovní místo, kde mohou přesazovat květiny. Některým zase nejspíš stačí terasa, dvorek nebo větší balkón. Tak či tak ale není dobré ani pro dobrou náladu, ani pro záda, abyste se nad prací krčili na zemi. Proto se bude na nejednu zahradu hodit stolek pro výsadbu, o jehož výhodách si v dnešním článku, společně s tipy na výsadbu a přesazování květin, řekneme.

 

 

Zahradní nářadí

 

Stolek na výsadbu

Při výsadbě nezapomeňte na pořádné pracovní rukavice

 

Přesazování květin

 

Kdy přesazovat?

 

Jak jsme již naznačili v úvodu, pro přesazování květin je nejvhodnější doba koncem února či v průběhu měsíce března. Začátek jara signalizuje i začátek zahrádkářské sezony, a proto je třeba se na ni řádně s předstihem připravit.

 

Pokud se řídíte pravidlem péče o květiny právě v únoru, březnu či dubnu, už je to rok, co vaše květiny nebyly přesazené. Některé tipy květin takto důkladnou péči samozřejmě nevyžadují a stačí, když jim dopřejete novou hlínu jednou za dva roky. Některé, obzvlášť pokojové rostliny, ale rostou rychlým tempem, a proto jejich kořenům mnohdy stávající květináč nestačí. Dalším důvodem je také fakt, že půda postupem času ztrácí své cenné výživové hodnoty, a je tedy třeba ji obměňovat.

 

Výsadba rostlin

Péče o rostlinky je krásným koníčkem, který je sice náročný, ale přináší opravdovou radost

 

Do čeho přesazovat?

 

Důležitým aspektem výsadby a přesazování je i nádoba, tedy květináč, který pro rostlinu zvolíme. Na trhu se setkáte se třemi základními typy – plastové či keramické květináče, hliněné květináče a květináče s odtokem a podmiskou.

 

Plastové nebo keramické květináče mají nespornou výhodu – ve většině případů se vyrábějí tak, aby potěšily hlavně na pohled. Pokud se tedy snažíte sladit květináče barevně či stylově do interiéru, tento typ vás určitě potěší. Navíc velice dobře drží vodu, proto není třeba rostlinu tak často zalévat. S tím ale přichází i riziko přelití květiny, protože si nikdy nemůžeme být stoprocentně jistí, kolik vody je ve spodní části květináče. To ale zkušené zahrádkáře rozhodně nepřekvapí.

 

Hliněné květináče jsou stálicí v domácnostech i v nabídce květinářství, a není divu. Možná nejsou tak estetické jako předešlé typy květináčů, zato ale lépe vyřeší problém s přebytečnou vodou. Pokud se vám nedopatřením povede rostlinu přelít, hliněný květináč je schopen vodu odpařit.

 

Květináče s odtokem do podmisky jsou ale asi těmi nejpraktičtějšími. Přebytečná voda z květiny odteče do podmisky a některé rostliny náchylné na přelití můžete dokonce zalévat opačným způsobem. Stačí, když do misky nalijete vodu a rostlina si odtokem vytáhne tolik, kolik zrovna potřebuje.

 

 

Přesazovací stolek

Při péči o rostlinky se neobejdete bez správného zahradního nářadí

 

Čím květiny živit?

 

Důležité je vědět, že ač se zelenině či ovoci u vás na zahradě v záhonku daří, hlína ze zahrady do květináče vhodná není. Pro hlínu se vydejte do specializovaného obchodu, kde možná najdete i hlínu přímo určenou na vaši rostlinu. Při přesazování dbejte na to, aby v novém květináči měla květina dostatek prostoru pro kořeny jak směrem dolů, tak směrem do stran, ideálně 3 až více centimetrů. Pozor ale na příliš velký květináč!

 

Do spodní části květináče se doporučuje umístit vrstvu, která dobře propouští vodu, tedy ideálně například písek. Další, hlavní, vrstva je hlína, do které následně umístíte i vaši rostlinku. Nahoru potom nasypte substrát s přidanými živinami. Hlína by nikdy neměla sahat až k okraji květináče, kvůli zalévání konví na vodu .

 

Přinesete-li si květinu v květináči z obchodu, nespoléhejte na správnou velikost květináče, ani na správnou zeminu. I u “čerstvě” koupených květin se doporučuje hned ji přesadit. Můžete si tedy udělat radost novou pokojovkou, až se vydáte na “lov” hlíny, a rovnou ji s ostatními přesadit do nového květináčku.

 

Přesazovací stolky a stolky pro výsadbu

 

Už jsme si pověděli, jak květiny přesazovat. Stále ale ještě zbývá vybrat místo, kde se do výsadby pustíme. Pokud jste opravdovými milovníky pokojových i zahradních rostlin, určitě to nebude rychlá záležitost. Je proto důležité vybrat pohodlné místo, kde se nebudeme hrbit ani naklánět. Pro tyto případy se proto hodí stolek pro výsadbu, který umožňuje pracovat naprosto vzpřímeně.

 

Stolek pro výsadbu je vždy rozdělen na dvě hlavní části – pracovní plochu a odkládací plochu. Pracovní plocha ve vrchní části umožňuje pohodlné rozprostření všeho, co k přesazování potřebujeme – hlíny, květináčů a zahradního nářadí. Je dostatečně široký, takže pracovního prostoru budete mít jistě dostatek. Hotové květináče si potom můžete odkládat na poličku ve spodní části, takže vám nebudou zavazet při práci.

 

Nebojte se ale, že byste ho nevyužili mimo sezonu. Přesazovací stolek perfektně poslouží jako všestranná pracovní plocha i pro jiné činnosti na zahradě nebo v dílně, minimálně jako skladovací prostor pro náhradní květináče, či zahradní nářadí jako rýče, lopatky nebo nůžky. Na terase si z něj můžete udělat odkládací stolek na grilovací nářadí nebo jednoduše na odpolední kávičku.

 

Přesazovací stůl

Stolek pro výsadbu uvítají začátečníci u zkušení zahrádkáři

 

 

Pracovní stůl na zahradu

Nabízí dostatečně velkou pracovní plochu na výsadbu i přesazování

 

 

Přesazovací stolek

Stylový šedý přesazovací stolek bude i krásnou ozdobou zahrady

 

Přesazovací stolek

Na boku stolku najdete prostor na zavěšení nářadí a v přihrádkách můžete pohodlně skladovat sazeničky nebo semínka

 

 

Stolek pro výsadbu

Nerezová pracovní plocha umožňuje naprosto snadné uklízení celého povrchu

 

 

Stolek pro výsadbu

Do spodní poličky lze jednoduše odkládat hotové přesazené květináče

 

 

Stolek pro výsadbu

Dřez ve stolku pro výsadbu umožňuje nasypání hlíny a následně snadné plnění květináčů

 

 

Stolek na přesazování

Stolek na přesazování můžete využít i k jiným pracem na zahradě

 

Stolek pro výsadbu

Přesazovací stolek je snadno složitelný, proto se v zimě pohodlně vejde do kůlny nebo zahradního domku

 

Stolek na výsadbu

U péče o rostlinky si sice aktivně, ale opravdu odpočnete a zrelaxujete

 

Stolek pro výsadbu se zkrátka stane praktickým a všestranně využitelným společníkem na zahradu nebo na terasu. Oceníte ho hlavně na jaře při probouzení zahrádky, ale rád vám bude dělat společnost i během zbytku roku. Popadněte tedy pracovní rukavice, rýček a zvesela se pusťte do práce na zahradě už teď.

 

Zahradní nářadí

Inspirace:

Nyní je čas na přesazování pokojových rostlin

NOVAline banner
Tagy: