Svícny a andělské zvonění – prozařte adventní čas okouzlujícím světlem svíček

NOVAline banner

Advent je tu! A s ním se k nám blíží nejkrásnější svátky roku, na které se těší děti i dospělí. Čas pohody a klidu, strávený ve společnosti osob nám nejbližším, prodchnutý slavnostní atmosférou, tradicemi, mnoha dobrotami, radostí z obdarování i darů, teplem domova a okouzlující krásou padajících sněhových vloček.  

Naše domovy zdobíme a připravujeme na nadcházející Vánoce. Chceme je mít nejen uklizené, ale zejména útulné a zvoucí k odpočinku a nasávání atmosféry této kouzelné doby. Plamínky svíček, zasazených v krásném svícnu, nám s tím velmi pomohou. Rozjasní dlouhé zimní noci svým mihotavým světlem a zahřejí na těle i duši.

Svícny, svícny, svícny! V tomto článku máme pro vás připraveno mnoho typů na svícny různých tvarů, velikostí i materiálů. Vhodně zvolený svícen, i když ve většině případů nejde o nijak velký prvek v interiéru, může vyšperkovat celou místnost a dát jí punc pohody, hřejivé atmosféry a klidu. Níže jsme je pro vás seřadili do několika kategorií podle druhu i materiálu. V nabídce máme širokou škálu svícnů, tak alespoň taková ochutnávka. Třeba v ní objevíte zrovna ten VÁŠ.

ADVENTNÍ

K adventnímu času neodmyslitelně patří i adventní svícen. Čtyři svíčky, či kalíšky, zapálené po čtyři nedělní podvečery předcházející Vánoce, najdeme téměř v každé rodině. Mimo tradičních, vyrobených ze smrčí, můžeme sáhnout i po trvanlivějších adventních svícnech. Bude to nejen ekonomické, ale i ekologické řešení. Místo každoročního vyhazování opadavého adventního svícnu, budeme moci ten trvanlivý požívat opakovaně a pro oživení, jej třeba každý rok jinak dozdobit.

adventní svícen
Rustikální vzhled dávají tomuto velkému adventnímu svícnu ratanové větvičky svázané provazem. Jeho velkorysý rozměr 55 cm z něj dělá potenciální středobod adventní výzdoby.
adventní svícen
Dřevo, kůra a šišky jsou hlavními prvky tohoto adventního svícnu. Samotné svíčky, či kalíšky, jsou na něm ochráněny v malých skleničkách.
adventní svícen
Svícen je tvořen proutěným podnosem se stříbrnou patinou čtyřmi skleničkami, do kterých můžete dát kalíšky nebo svíčky. Tento netradiční kousek snadno dozdobíte chvojím, šiškami, drobnými baňkami, či jinými dekoracemi.

KOVOVÉ

Kovové svícny jsou tradičně velmi oblíbené. Trvanlivý a pevný materiál zaručuje odolnost. Vybírat můžete z řady provedení, od klasických na vysokou svíčku, po ty určené na svíčky čajové. Jde o velmi různorodou skupinu, kde najdete svícny klasické i netradiční, litinové i z perforovaného plechu.

svícen
Jednoduchý a přesto zajímavý tvarů, levitující světýlka budou na něm vypadat kouzelně.
kovový svícen
Elegantní klasika, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Svícen na jednu svíčku lze velmi snadno doladit k jakékoliv slavnostní příležitosti, postačí umístit do “misky” vhodné dekorace.
svícen
Dotek luxusu v každém vyvolá tento zlato černý kovový svícen. Jeho perforované stěny evokují koruny stromů s mnoha propletenými větvemi. Postačí zapálit čajovou svíčku a pozorovat hru světel a stínů.
litinový svícen
Sice malý, zato originální svícen v podobě šišky je vyroben z litiny. Opravdu originálně doplní vaši vánoční výzdobu.
bílý svícen
Roztomilý malý svícen s průřezy ve tvaru vloček, je vhodný jako dárek pro někoho blízkého. Stačí doplnit kalíškem, či svíčkou a ozdobně zabalit.
svícen
Posledním svícen z kovové sekce, který vám chceme představit, není žádný drobeček. Tento jedinečný svícen je totiž vysoký 50 cm a jeho průměr je 17,5 cm. Aby jeho krása plně vynikla, je potřeba na jeho vnitřním stojánku zapálit pět kalíšků.

KERAMICKÉ A SÁDROVÉ

Keramické svícny často také využívají hry světla plamínku, která prostupuje perforovanou stěnou. Takovýto svícen nejen že krásně vypadá, navíc slouží i jako stínítko, takže světlo svíčky není tolik ostré.

keramický svícen
Perforace v jiném kabátku. Tentokrát v hlavní roli jemný krajkový vzor po obvodu krásné keramické lucerny.
svícen anděl
Kdo sbírá andílky všech provedení a velikostí, jistě ho okouzlí tento andělský svícen.
terakotový svícen
Jednoduchý a efektní je tento terakotový svícen, nebo spíše stínítko na svíčku. Po zapálení bude vrhat hvězdičky po celé místnosti.

DŘEVO A KOV

Oblíbená kombinace materiálů, kterou najdeme u řady interiérových doplňků. Krásná struktura a hřejivost dřeva ještě více vynikne v kontrastu s hladkým černým kovem. Tato stylová kombinace materiálů na svícnu zapadne do téměř každého interiéru.

svícen
Moderní design, krásné materiály a čisté tvary, zkrátka originální svícen na čajovou svíčku, který jistě využijete nejen o Vánocích.
svícen
Tento svícen už je však čistě vánoční, motiv stromečku to rozhodně nezapře. Tentokrát kombinuje dřevo a stříbrný kov. K jeho rozsvícení postačí jedna čajová svíčka.
svícen
Svícen vrhající stín srdíčka není žádný obr, zato jistě potěší každou romantickou duši.

ANDĚLSKÉ ZVONĚNÍ

V mnoha rodinách je svícen v podobě andělské zvonění již nezbytnou součástí vánočních svátků. Kombinace hřejivého plamene a kouzelného tance světel, který vzniká díky teplem točící se vrtulce se zavěšenými ozdobičkami. U nás najdete andělská zvonění v moderním pojetí, stříbrném provedení a v úsporném rozměru. K jejich roztočení postačí jedna čajová svíčka. A věřte, že děti budou z andělského zvonění doslova okouzleny.

andělské zvonění
Andílci tančící v kruhu kolem plamene čajové svíčky, navodí tu správnou předvánoční atmosféru.
andělské zvonění
Andělské zvonění se zimním motivem vloček, může zdobit váš příbytek po celou zimu.
andělské zvonění
Ani hvězdičky nejsou k zahození! Blyštivý kolotoč okouzlí všechny bez rozdílu věku, ale je samozřejmé, že děti z něj budou mít největší radost.



Světlo svíček je zkrátka o adventu i vánočních svátcích nenahraditelným zdrojem domácí pohody. Už jen jeden svícen se zapálenou svíčkou, či kalíškem, postačí k navození té správné slavnostní atmosféry. Stačí pouze vybrat ten nejvhodnější svícen, který zapadne do vaší domácnosti, osadit je vhodnou svíčkou, škrtnout zápalkou a kochat se.

NOVAline banner
Tagy: