Zahradní pergoly

NOVAline banner

Zahradní pergola

 

Za pěkného počasí většina z nás tráví svůj volný čas nejraději v přírodě. Vždycky však nemáme dostatek možností vyjet si na výlet a s povděkem trávíme své chvíle na dvorcích a zahradách. A ani počasí není pokaždé podle našich představ. Někdy fouká ostrý vítr, jindy nás pozlobí ojedinělé dešťové kapky nebo naopak sluníčko pálí vydatně jako někde v jižních krajích.

 

 

Potom se nám hodí mít se kde skrýt. Zahradní altánky a pergoly připomínají chytrou horákyni. Ta byla přece oblečená neoblečená, obutá a bosá zároveň. A v altánku či v pergole jsme pod střechou, a přesto venku.

 

Zahradní altán si většinou postavíme na místě, které slibuje pěkný výhled do zahrady. Altány mívají tvar šesti či víceúhelníku, kuželovitou střechu a vyvýšenou podlahu, aby byla vždy suchá a bezpečná.

 

Původní funkce pergoly je podpírání popínavých rostlin. V jižních oblastech pergola  slouží pro zastínění sluncem zalitých cest. Ve Velké Británii považují pergolu za vhodný spoj domu a zahrady.

 

 

 

Pergoly v našich podmínkách představují velmi oblíbený doplněk moderního bydlení. Nejvhodnějším materiálem k jejich výrobě je dřevo. Protože musí v zimě i v létě odolávat nástrahám počasí, je nutné ho pečlivě opracovat a ošetřit proti škůdcům a hnilobě.

 

Kdo se necítí být dostatečně zručný na výrobu pergoly, může si ji dnes bez problémů pořídit hotovou. Nabízejí se nejen dřevěné, ale např. i hliníkové konstrukce. Zastřešeny mohou být různými průhlednými materiály, ale třeba i rákosem nebo šindelem.

 

Vybavení pergoly je potom již zcela na nás. Určitě si pořídíme pěkný a pohodlný zahradní nábytek, jenž bude ladit se samotnou pergolou, ale i jejím okolím. A nezapomeneme také na různé doplňky, které nám pergolu okrášlí stejně spolehlivě jako nejrůznější kytičky, jež k pergole neodmyslitelně patří.

 

Encyklopedie pro zahrádkáře 1, Kutina a kolektiv, SZN, 1986
Moderní zahrada, V. Molzer, SZN, 1976)
Všechno o zahradě, J. Brookes, Fortuna Print 2004

NOVAline banner
Tagy: