Zazimování chat a chalup

NOVAline banner

Zazimování chat a chalup

Ať se nám to líbí nebo ne, léto se s námi již definitivně rozloučilo. Skončilo období, kdy nás  probouzely teplé sluneční paprsky a zvaly nás do nového dne.

Podzimní měsíce nám také nabídnou několik pěkných dní, ale všichni víme, že nás

 čeká chladnější část roku. Ze záhonků sklízíme poslední zbytky úrody a připravujeme je na zimní spánek.

 

 

A stejně tak bychom na zimu měli připravit i naše sezónní příbytky, chaty a chalupy.

Kdy vlastně přichází ten správný čas pro jejich zazimování? Odpověď s přesným datem asi nikdo z nás nečeká. Prostě najednou to přijde a my víme, že se s chatami a chalupami budeme muset na chvíli rozloučit.

 

 

Před tím je ovšem musíme správně zabezpečit před nebezpečím. Těžko říct, zda větší škodu mohou napáchat nezvaní hosté z říše zvířat nebo říše lidí. Pro jistotu se připravíme na obojí. A nezapomeneme ani na uzavření přívodu vody, vypuštění všech nádob a trubek, aby nedošlo vlivem mrazů k jejich popraskání. Vyčistíme okapy, které by  mohlo ucpat spadané listí. Přesvědčíme se, že všechny zástrčky a zámky fungují tak, jak mají. Podíváme se, zda nám uvolněnou střešní taškou nebude dovnitř  zatékat.

 

 

A pak už necháme své chaloupky spát. Celou zimu můžeme  vzpomínat, co všechno jsme zažili, a také plánovat a představovat si, co nás čeká, až se k nám zase vrátí jaro.

NOVAline banner
Tagy: