Bylinky na zahrádce

NOVAline banner

Sběr bylin

Byliny se od pradávna sbíraly či pěstovaly z mnoha důvodů. Hlavním byl samozřejmě jejich léčivý účinek, ale využívaly se i jako ochucovadlo různých pokrmů, byly oblíbené pro svou vůni. A zapomenout nemůžeme ani na jejich magickou moc.

Jestliže zabrousíme do biologie, budeme bylinu charakterizovat jako zelenou rostlinu, která na konci svého růstového období odumře buď zcela nebo jen na zimu, aby příští rok opět vyrašila.

Vůni bylin způsobují pletiva obsahující siličné nádržky s vonnými látkami. Z rostlin jsou nejčastěji využívané listy. A nyní již dost odborností a pojďme k praxi.

Nejčastěji se bylinky pěstují v květináčích, aby je měla kuchařka a hospodyňka vždy po ruce. Stále častěji můžeme na zahrádkách spatřit tzv. bylinkové spirály, kde v kamenné spirále rostou vedle sebe v různých výškových úrovních bylinky nejrůznějších vůní a použití. V dnešní době se také dostává do módy tzv. selská zahrada. Označuje se tak část zahrady využívaná k pěstování zeleniny a také bylin.

Selskou neboli zeleninovou zahradu si můžeme doplnit i loubím s pohodlnou lavičkou. Všem nám je jistě příjemné posadit se po vykonané práci a pokochat se pohledem na vzorně okopanou zahrádku a dýchat vzduch prosycený bylinnou vůní.

Ať už budete na svých zahradách pěstovat bylinky z jakéhokoli důvodu, mějte vždy na paměti, že „není na světě bylina, aby na něco nebyla“.

NOVAline banner
Tagy: