Česnekové slavnosti 2020

Kategorie: Kuchyně, Recepty,

NOVAline banner

Česnekové slavnosti

 

Jako každoročně, i letos se (i přes nepřízeň “osudu”) konaly v Rosicích u Brna tradiční česnekové slavnosti. Tyto slavnosti se během 12 let staly vyhlášenou a oblíbenou akcí nejen v přilehlém mikroregionu, ale i mnohem dále. Aby taky ne, mají totiž co nabídnout, ať už dospělým nebo dětem. Výlet na česnekové slavnosti je zkrátka zábava pro celou rodinu.

 

Takzvané Česnekovky se každoročně konají začátkem nebo v půlce září na nádvoří renesančního rosického zámku, který jarmarku spojenému se slavnostmi dodává úžasnou atmosféru. A jak takové česnekové slavnosti probíhají? Hlavním programem je samozřejmě trh či jarmark, na kterém můžete zakoupit kvalitní český česnek, ochutnat různé speciality, ať už česnekové nebo jiné (domácí sýry, koření,…) nebo si pořídit českou keramiku či textil.

 

 

česnek

 

Na letošním ročníku slavnostní byla příležitost ochutnat například česnekové speciality s masem od místního řeznictví Hadač a Zapletal nebo třeba ochutnat rosické pivo. Vedle chuťových buněk potěšíte také sluch – po celou dobu slavností hraje doprovodná uvolněná hudba, která vás možná i roztančí!

 

Česnekové slavnosti

Slavnosti česneku 2020

 

Na své si přijdou i děti – během slavností se můžou podívat na divadelní představení nebo si zaskákat ve skákacím hradu. Vy tak budete mít čas objevovat nové chutě.

 

V rámci slavností máte také příležitost prozkoumat místo konání – rosický zámek. Během dne se pořádají komentované prohlídky tohoto renesančního skvostu, můžete také nahlédnout do krásného zámeckého parku nebo na arkády.

 

slavnosti česneku

Každoročně se pořádají v Rosicích slavnosti česneku.

 

 

Česnekové slavnosti jsou ale především o česneku. Jak tuto nenahraditelnou potravinu skladovat si povíme jindy, pro teď jsme ale vybrali jeden česnekový recept, který si určitě zamilujete.

 

Recept na krémovou česnečku

 

Klasickou silnou česnečku se sýrem a krutony určitě znáte, ale zkoušeli jste už tuto smetanově krémovou dobrotu? Té klasické totiž šlape na paty! Navíc je ideální do těchto sychravých podzimních dní, kdy zahřeje a potěší.

 

česnečka

Krémová česnečka zahřeje na těle i na duši

 

Na přípravu krémové česnečky budete potřebovat:

  • alespoň 2 paličky česneku
  • cibule
  • máslo
  • olivový olej
  • zeleninový vývar nebo voda s bujonem
  • brambory
  • smetana na vaření
  • koření – tymián, rozmarýn, nové koření
  • pečivo na krutony

 

Na olivovém oleji s máslem orestujte do měkka cibulku. Česnek si mezitím prolisujte do misky a po chvíli přidejte opékat k cibulce. Ne však na dlouho, jen do té doby, dokud nezačne vonět, česnek se nesmí připálit, jinak by zhořknul. Zároveň přijdete také tymián a rozmarýn.

 

Poté přilijte do hrnce vývar nebo vodu, a přidejte brambory nakrájené na malé kousky. Polévku vařte na mírném ohni po dobu asi 15 až 20 minut, dokud brambory nezměknou. Dochuťte podle vaší chutě pepřem a solí.

 

Následně přelijte polévku do mixéru (můžete použít i ruční mixér) a mixujte směs do hladka. Podle uvážení přidejte smetanu na vaření a dejte polévku ještě na chvíli zpět na plotnu projít varem. Na závěr dochuťte podle potřeby.

 

Servírujte ve své oblíbené misce nebo talíři s krutony nebo například s hoblinkami parmezánu (ideálně s obojím!). Nechte si chutnat!

 

česnekové slavnosti

Česnekové slavnosti každoročně v Rosicích u Brna

 

 

Že jste letos česnekové slavnosti nestihli? Nevadí, šanci máte zase příští rok a to 11. září 2021 kde jinde, než na nádvoří rosického zámku. Přijeďte, nebudete litovat!

NOVAline banner
Tagy: