Dózy na potraviny pomohou zorganizovat domácnost

NOVAline banner

Dózy na potraviny

 

Ať už se chcete pustit do generálního lednového úklidu, rekonstruujete kuchyň nebo zkrátka děláte pořádek, organizace a systém jsou v domácnosti potřeba. A obzvlášť v kuchyni! Mnohdy je ale těžké všechny sáčky od koření, mouky a těstovin dát všechny dohromady. Dózy na potraviny vám pomohou šuplíky a poličky zorganizovat tak, že všechny potřebné potraviny, koření a další ingredience budou mít své místo.

 

A jaké dózy na potraviny jsou v domácnosti nejvhodnější? Na výběr máte dózy plechové, keramické nebo skleněné a všechny se do domácnosti perfektně hodí. Pojďte se s námi tedy podívat, jak si uspořádat a zároveň ozdobit domácnost.

 

 

Dózy na potraviny

 

Dózy na potraviny

 

Dózy jsou také důležitou součástí ekologické domácnosti. Pokud máte možnost nákupu v bezobalovém obchodě, určitě dózy v kuchyni oceníte – z obchodu si potraviny stačí přinést v pytlíku a doma uskladnit v určených nádobách. Tento způsob nákupu oceníte jak vy, tak i planeta!

 

Cukr, sůl, pepř

 

Asi nejpoužívanějšími ingrediencemi v kuchyni jsou cukr, sůl a pepř. V obchodech je samozřejmě k dostání spousta značek a forem těchto ochucovadel a mnohdy mají i svoji nádobu, z které můžete jídlo rovnou dochucovat. Ne vždy se ale stává, že by byly dostatečně vzhledné na to, aby zdobily vaši jinak perfektní kuchyni. Tento problém můžou vyřešit právě plechové nebo keramické dózy.

 

Z dózy pak můžete sůl nebo cukr přesypat část do stylové cukřenky či solničky a rázem je krásná ozdoba stolu na světě.

Dóza na cukr

Plechovou dózu na cukr se vždy hodí mít po ruce

 

 

Dózy na cukr a sůl

Stylový stojánek se třemi dózami bude ozdobou kuchyně

 

 

Plechová dóza

Dózu můžete schovat do kuchyňské skříně nebo postavit na poličku

 

Káva a čaj

 

Máte často doma návštěvy? Skvělé, pak určitě oceníte vy i oni, když budete mít zásobu kávy a čaje. Abyste přátele a rodinu opravdu potěšili, je dobré mít pár “es v rukávu” v podobě výběrové kávy nebo lahodného sypaného čaje. Může se ale stát, že v původním obalu a na vzduchu hlavně káva časem zvětrá. To se ale v dobře uzavřené keramické nebo plechové nádobě stát nemůže.

 

Na kuchyňské lince navíc tyto krásné dózy budou vypadat přímo úchvatně! Můžete si pořídit dózy na potraviny ze stejné série a nebo zaexperimentovat se vzory a barvami a dodat vaší kuchyni extravagantní šmrnc.

 

Dóza na kávu

Keramické dózy na potraviny či koření vám vydrží spoustu let

 

 

Dózy na potraviny

Skladování v plechové dóze udrží kávu čerstvější delší dobu

 

 

Dóza na čaj

Ozdobná dóza na čaj může být i hezkým dárkem pro kamarádku

 

 

Plechové dózy na potraviny

Pokud zkombinujete více plechových dóz, budete mít v kuchyni nejen pořádek, ale také stylové a praktické dekorace

 

Ostatní dózy na potraviny

 

V kuchyni si ale zdaleka nevystačíme jen s cukrem a kávou (i když pro některé je to možná hlavní hnací motor!). Jsou potraviny, které potřebují důkladnější péči, protože jsou náchylnější na zkažení, například cibule nebo brambory. Ty skladujte v tmavých chladnějších prostorech, ideálně dál od sebe. Může se totiž stát, že skladování brambor a cibule dohromady urychlí klíčení brambor. Díky otvorům v nádobě budou mít tyto suroviny dostatek vzduchu a vydrží tak dlouho čerstvé.

 

Dóza na brambory

V domácnosti se hodí i dózy na zeleninu jako je cibule, česnek nebo brambory

 

Dózy na potraviny ale můžete využít ve svůj prospěch i jinak. Například dóza na sušenky vám pomůže ukrýt vaše oblíbené sladkosti před nenechavými ručkami a mlsnými jazýčky v domácnosti!

Dóza na sušenky

Na tajné mlsání určitě využijete tuto krásnou keramickou dózu na sušenky

 

 

Dózy na potraviny

Těstoviny nemusíte skladovat v nevzhledných obalech, ale v takto stylových nádobách

 

 

Máslenka

Máslenky jsou oblíbeným doplňkem v kuchyni, obzvlášť při víkendových snídaních

 

Asi největší potíž se skladováním je především s moukou, ovesnými vločkami a nebo oříšky. Dost často v nich můžeme objevit nevítané hosty v podobě moučných červů nebo jiných breberek. Pomůže, když tyto potraviny z lehce napadnutelného papírového obalu přesypete do skleněných nebo keramických dóz s uzávěrem, díky kterému se žádní vetřelci nemají šanci dovnitř dostat.

 

Skleněné dózy na potraviny

Mouku nebo oříšky doporučujeme skladovat v uzavřených nádobách, abyste potraviny uchránili před vlhkem nebo brouky

 

 

Skleněná dóza s víkem

Skvělými pomocníky v kuchyni jsou i sklenice s víkem na patent, které udrží potraviny uvnitř v bezpečí před vnějšími vlivy

 

Inspirace

 

Dózy na potraviny pomáhají zorganizovat kuchyň, ale jak můžete vidět na obrázcích níže, snadno se mohou stát také skvělým doplňkem kuchyně. Vše tak bude na svém místě a už se vám nestane, že byste se zoufale přehrabovali šuplíkem a hledali třeba hrubou mouku.

 

Dózy

 

 

Dózy na potraviny

 

 

Potravinové dózy

 

Vyhrát si můžete také s nápisy. V papírnictvích nebo na internetu najdete spoustu samolepek z křídového papíru, na který si okrasným písmem můžete popsat všechny nádoby – organizace tak nabere úplně jiný rozměr! Uvidíte, že si tento nový systém ve vteřině zamilujete.

 

Dózy na potraviny

NOVAline banner
Tagy: