Keramika kolem nás

NOVAline banner

Keramika kolem nás

 

     Keramika je jedním z nejdůležitějších materiálů, které člověk využívá. I když v historii nenajdete žádnou dobu keramickou, přesto slouží k rozpoznávání různých druhů lidských kultur. Takže máme skupinu lidí se zvoncovitou či šňůrovitou keramikou, kanelovanou, vypíchanou a ještě dlouho bychom mohli pokračovat v podobném výčtu.

 

Počátky výroby předmětů z keramiky sahají do doby kamenné. Lidé ale nevyráběli jen užitkovou keramiku, v níž si uchovávali své skromné zásoby. Brzy se přidala i výroba amuletů a nejrůznějších předmětů s náboženským či jiným významem.

 

 

Keramika má mnoho výborných vlastností, které jí mohou i dnešní „moderní“ materiály závidět. Je velmi pevná. Skvěle odolává vysokým teplotám i rychlým změnám teplot. Výrobky z keramiky vám nezreziví ani nepřijmou cizí a nežádoucí pachy. Jestliže povrch keramických výrobků upravíme glazováním, bude odolávat i vlhkosti. Její největší nevýhodou je křehkost, proto musíme být na keramické výrobky opatrní, aby se nám neotloukly nebo přímo nerozbily.

 

 

Od té doby, co lidé keramiku znají, ji mají ve velké oblibě. Není snad žádné období v historii, které by na keramiku zapomnělo. Dnes vidíme velký návrat k tradičním hodnotám, tradičním výrobkům a tradičním materiálům. Kdo z nás láskyplně neopatruje hrneček či jiný keramický předmět po babičce?

 

 

Keramika velmi vhodně zapadne do jakéhokoli interiéru. Výborně vypadá i ve venkovním prostředí. Vybrat si můžeme keramiku nejrůznějších tvarů, barev i dekorů. Bude nám skvěle sloužit a náš domov bude zase o něco krásnější.

NOVAline banner
Tagy: