Litinová retro umyvadla

NOVAline banner

Litinová retro umyvadla

 

Všude kolem nás se objevuje stále více výrobků připomínajících staré dobré časy. Tento trend není patrný jen v České republice, ale setkáváme se s ním ve všech vyspělých evropských zemích. Možným důvodem je naše přesycenost dokonalými výdobytky dnešní doby, na něž ovšem často nesáhne lidská ruka.  Vracíme se zpět k poctivé fortelné práci předků. Dříve výroba čehokoli trvala rozhodně o mnoho déle než dnes, ale na výsledku je to jistě znát.

 

 

A tak se zdá, že plastovým venkovním židlím a stolkům odzvonilo stejně jako dalším plastikovým předmětům. Opět se obklopujeme tím, co zde bylo odedávna – dřevem, sklem a také kovem.

 

Lidé objevili tajemství výroby litiny později než např. výrobu bronzu. V Asii  se objevuje již ve čtvrtém století př.n.l., Evropané ji vyrábějí  od století čtrnáctého.  Ale až v době empíru,  tedy počátkem 19. století se stala oblíbeným dekoračním materiálem. Jako slitina železa s uhlíkem se  litina vyznačuje vysokou odolností vůči teplotě a tlaku. Výborně se hodí pro umělecké zpracování, nejprve se objevila jako ozdoba balkónů, poté se z ní začaly zhotovovat krby, kříže a náhrobky, šperky a další  předměty.

 

 

Na terasách, zahradách, v restauracích nebo třeba vinných sklípcích se budou nádherně vyjímat litinová umyvadla. Nejde jen o pěkný, ale nefunkční doplněk. Naopak. Umyvadlo nám poslouží k tomu, k čemu je určeno a co jeho název prozrazuje – umytí rukou ušpiněných třeba prací na zahrádce, natočení čerstvé vody našim zvířecím přátelům, opláchnutí skleničky nebo  právě utržené jahody.

 

 

NOVAline banner
Tagy: