Propadněte zdravému trendu kvašení zeleniny

NOVAline banner

Kvašená zelenina

 

Po dlouhé zimě se na jaře začíná vše probouzet. Nemluvíme ale pouze o přírodě, i my lidé máme najednou více energie, a snažíme se každou volnou chvilku strávit na sluníčku. Pokud vám ale energie stále chybí, možná vaše tělo postrádá některé důležité vitamíny. Aby člověk zůstal fit, obzvlášť v dnešní době, je nejlepší a asi nejjednodušší začít u našeho jídla na talíři. Vedle čerstvého ovoce a zeleniny pomohou také kvalitní ryby nebo luštěniny. Potřebujete-li ale opravdu “nakopnout” doporučujeme nakládanou nebo dokonce kvašenou zeleninu.

 

Nakládaná a kvašená zelenina jsou přímo vitamínovou bombou. Kvašené zelí určitě každý z vás zná, zřejmě i jeho benefity, ale věděli jste, že nakládat a kvasit můžete prakticky každý druh zeleniny? Přesně o tom si v dnešním článku řekneme, společně s tím, jak se vám při kvašení bude hodit nádoba na kvašení a praktické skleněné dózy na potraviny.

 

 

Doplňky do kuchyně

 

Kvašení zeleniny

 

A jak vlastně kvašení zeleniny probíhá? Kvašení je proces konzervování potravin tak, aby vydrželi déle, než je jejich obvyklá spotřební doba. Díky naložení zeleniny v soli si z ní berou prospěšné bakterie cukr, z kterého se poté vytváří kyselina mléčná. Ta se postará o konzervaci zeleniny a uchová ji v bezpečí před ostatními, nežádoucími mikroby.  Díky kyselině mléčné pak zelenina dostane svoji specifickou, jemně nakyslou chuť.

 

Nakládaná zelenina

Kvašená či nakládáná zelenina je vitaminová bomba

 

A jakou zeleninu můžete nakvasit? Možná už jste z obrázků odhalili, že nejvhodnější je samozřejmě tvrdší zelenina. Nejvíce si tedy pochutnáte na kvašené mrkvi, okurce, kedlubně, ředkvi, zelí nebo třeba květáku. Pro kvašení je lepší, když zelí nastrouháte nebo nakrájíte na menší kousky. Z nadrobno nakrájené zeleniny se totiž lépe uvolní šťáva a snadněji ji prosolíte.

 

Kvašená zelenina

Nakládat se v kuchyni dá spousta věcí, od zeleniny po maso

 

A co tedy ke kvašení potřebujete? Nejlepší je na tom fakt, že téměř nic! Postačí vám zelenina dle výběru, sůl, někdy troška cukru a nádoba na kvašení. Narozdíl od nakládání nepotřebujete vodu, tu totiž pustí zelenina sama díky soli. Zároveň má sůl ale i konzervační účinky.

 

Možná také znáte asijskou verzi nakládané zeleniny – kimchi. Jedná se o podobný princip, který jsme si popsali výše, ale lehce vylepšený. Zelenina se totiž nakládá společně se speciální pastou z chilli, zázvoru a rybí omáčky. Návodů najdete na internetu spoustu, určitě ale stojí za vyzkoušení!

 

Nádoba na kvašení

 

Nádoba na kvašení není pro kvašení naprosto nezbytná, ale rozhodně vám jako praktický doplněk do kuchyně celý proces velice usnadní. Uvidíte, že pokud si tento způsob přípravy zeleniny zamilujete, zamilujete si i tento “kvašák”. A jak se tedy používá?

 

Nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu dejte do mísy, pořádně nasolte, a důkladně promačkejte rukama. Před použitím keramický hrnec vymyjte, aby se zelenina později nekontaminovala. Připravenou zeleninu napěchujte do nádoby až téměř po okraj a kontrolujte, aby byla zelenina ponořená ve šťávě. Jinak by mohlo dojít k jejímu zplesnivění.

 

Nádoba na kvašení má speciální a naprosto praktické víčko, které má dvě části – spodní, díky které zeleninu upěchujete a bude tak zatížená (tedy bude pouštět dostatek šťávy) a vrchní víčko, které celý proces chrání.

 

Nádoba na kvašení

Hrnec na nakládání má praktickou pokličku

 

Nádobu pak umistěte do prostředí s asi 20 °C, což je ideální teplota pro fermentaci (kvašení). Během tohoto procesu může začít zelenina pouštět nadměrné množství šťávy, proto nádobu raději vložte do dalšího hrnce nebo do jakéhokoliv plastového boxu.

 

Nádoba na kvašení

Nádoba na kvašení je vhodná především na kvašení zelí

 

Na hotovou delikatesu se můžete těšit už během 3 až 5 dní. Možná vás napadá, k čemu máte kvašenou zeleninu jíst? Prakticky k čemukoliv! Pochutnáte si na ní samotné třeba v menší misce. Je ale výborná také při grilování či opékání na ohništi, tedy ke grilovanému či pečenému masu, bramborové kaši, hot dogům nebo i k tradičnímu řízku.

 

Nádoba na kvašení

Hrnec pak už můžete jen umístit na místo s teplotou kolem 20 °C

 

 

Nádoba na kvašení

Používat jej se naučíte během pár vteřin

 

Nádoba na kvašení

Kvašené zelí je úžasně zdravá pochoutka

 

Nádoba na kvašení

Při kvašení a nakládání můžete experimentovat s chutěmi

 

Dózy na kvašenou zeleninu

 

Co ale dělat s kvašenou zeleninou, když se vám jí sejde větší množství? Po zmíněných 3 až 5 dnech, kdy zelenina fermentuje, doporučujeme zeleninu rozdělit do menších nádob. Ideální jsou dózy na potraviny ze skla s kovovým patentem, které nepropouští vzduch. Při plnění zeleniny dávejte stále pozor na to, aby byla zelenina ponořená ve šťávě. Pak už jen stačí umístit je do lednice a kvašenou zeleninu si tak můžete dopřát kdykoliv na ni budete mít chuť!

 

Dózy na potraviny

Skleněné dózy s uzávěrem jednoduše umístíte do ledničky

 

 

Zavařovací sklenice

Díky těsnému uzávěru jsou dobroty uvnitř dóz bezpečně chráněny

 

Dóza na potraviny

Kvašená a nakládaná zelenina se skvěle hodí k masu nebo jako zdravá svačinka

 

Dóza na zavařování

Domácí kimchi nebo zelí v hezké dóze je také krásným dárkem pro vaše blízké

 

Kvašená zelenina má velmi specifickou chuť, kterou si buď zamilujete hned nebo se k ní budete muset zkusit “projíst”, jako například u oliv. Zdravotní benefity jsou ale nesporné – vedle vitamínů ze zeleniny obsahuje fermentovaná zelenina hlavně spoustu probiotik a prebiotik, které se starají o správnou funkci našich střev.

 

Pokud tedy potřebujete po zimě doplnit energii, pusťte se s námi do kvašení!

 

 

Doplňky do kuchyně

 

Zdroj:
https://magazin.recepty.cz/clanky/pickles-recept-na-domaci-kvasenou-zeleninu-pochutinu-nabitou-zdravim-536.html

NOVAline banner
Tagy: