Slunce a čas

NOVAline banner

Sluneční hodiny

 

Hodiny se na světě od doby svého vzniku vyskytují v nesčetných podobách. Asi nikdo už nepoužíváme klepsydry, což byly vodní hodiny oblíbené ve starověkých civilizacích. A středověký ciferník s jednou ručičkou by vás také neuspokojil, viďte. I když – nebylo by to krásné, zapomenout na sekundy, a dokonce minuty a spokojit se pouze s tím, že vím, že je osm ráno nebo večer….

Ale jako krásný odkaz let dávno minulých zůstaly do dnešních dnů  hodiny sluneční. Škarohlídi by vám možná dokázali vypočítat špatné vlastnosti hodin se sluncem v názvu. Třeba doma si na nich čas rozhodně nezměříte. A venku za deště či potmě také ne.

 

 

Jinak však klady převažují nad zápory. Sluneční hodiny jsou impozantní a krásné. A mají se rády se sluncem, to je přece také kladná vlastnost. Na zámcích jim to neobyčejně sluší.

 

 

Představuji si, jak by se sluneční hodiny vyjímaly na fasádách rodinných domů, stodolách a dalších staveních, jež nás obklopují. A myslím si, že báječně.  Zaručeně přitáhnou pozornost nejen sluníčka.

 

 

NOVAline banner
Tagy: