Václavkový guláš

NOVAline banner

Václavkový guláš

 

Je tu září. Na konci tohoto prvního podzimního měsíce si připomínáme výročí smrti svatého Václava, patrona naší země. Že to byla osoba pro náš národ nadmíru důležitá poznáme i podle toho, že na jeho počest slavíme státní svátek.

 

Volný den můžeme využít jakkoli. Věřím že mnozí z nás zamíří třeba do lesa. V období kolem Václavova svátku v lesích můžeme najít

houby, které se podle něj jmenují – václavky.

 

guláš z václavek

Litinová podložka pod hrnec

 

Pokud je dobrý rok, prší a není velká zima, není těžké václavky najít. Rostou v listnatých i smíšených lesích hlavně u pařezů a kořenů stromů.

 

houbařský nožík

Houbařský nožík, bez kterého už se vám do lesa na václavky ani nebude chtít

 

 

Vy nevíte, jak václavka vypadá? Poznáte ji velmi jednoduše. Zdobí ji klobouk široký tři až dvanáct centimetrů. Zbarvení může mít různé – záleží na stáří houby a na tom, kde roste – jestli ve stínu nebo na osluněném místě. Škála barev je přitom široká, od olivově zelené přes medovou až po různé odstíny žluté. A václavky jsou skutečné parádnice, nechybí jim ani další jejich typické poznávací znamení – mohutný žlutavý prsten.

 

guláš z václavek

Naběračka na chalupářský václavkový guláš

 

Pořád mluvíme o václavkách, ale vás určitě víc zajímá václavkový guláš. Recept na toto výtečné jídlo není vůbec těžký, zvládnou ho i kuchařky – začátečnice. Jen připomínám, že václavky stejně jako další houby vyžadují  řádnou tepelnou úpravu.

 

Hluboký talíř, ze kterého bude václavkový guláš opravdu chutnat

 

Recept už máte, tak honem do kuchyně a do lesa a vzhůru do vaření!

 

Dobrou chuť!

NOVAline banner
Tagy: