Chalupářský václavkový guláš

NOVAline banner

Recept na guláš z václavek

 

Houbaření je téměř českým národním sportem. Aby taky ne, máme spoustu krásných lesů a ideální počasí na to, aby se nám alespoň pár hub podařilo na procházce lesem v létě nebo na podzim najít.

 

V září ovšem kromě obyvklých suchohříbků a praváků můžeme v lese najít jinou delikatesu – václavky. Václavky se objevují s prvním chladnějším podzimním obdobím, právě kolem svátku sv. Václava. Dnes si tedy představíme výborný podzimní recept na guláš z václavek.

 

 

 

 

 

 

Na guláš z václavek budeme potřebovat:

  • hlavičky václavek
  • cibule
  • zeleninový vývar nebo voda se zeleninovým bujonem
  • kmín
  • sladká paprika
  • česnek
  • rostlinný olej nebo sádlo
  • hladká mouka

 

 

Když si chceme pochutnat na guláši z václavek, musíme se nejprve vypravit do nejbližšího lesa, samozřejmě v září. Při troše houbařského štěstí se nám určitě podaří narazit na trsy václavek, které opatrně odřízneme.

 

K vaření guláše z václavek nám postačí jen václavkové hlavičky. Doma houby omyjeme a nakrájíme na kousky.

 

Na oleji nebo sádle si zpěníme cibulku, a až získá krásnou zlatavou barvu, václavky k ní přidáme. Ochutíme solí, kmínem a sladkou paprikou a necháme směs provonět. Můžete přidat i nasekaný česnek a ti, kdo si potrpí na ostřejší chuť, nezapomenou na špetku pálivé papriky.

 

Zalijeme vodou s bujonem či vývarem a dusíme v hrnci. Václavky dusíme raději déle, nejméně dvacet minut, václavky jsou totiž zrádné a při nedostatečné tepelné úpravě by vám mohly způsobit nepříjemné žaludeční potíže. Pokud guláš z václavek ale necháte bublat déle, nemáte se čeho bát.

 

Nakonec guláš z václavek zahustíme hladkou moukou, kterou poprášíme povrch nebo předem rozmícháme v misce s vodou.

 

Ke guláši se nejlépe hodí krajíc čerstvého chleba nebo milovníci české kuchyně jistě ocení jako přílohu domácí houskový nebo karlovarský knedlík.

 

 

Už se vám sbíhají sliny jako nám? Tak honem do lesa a do kuchyně a dobrou chuť!

 

 

 

NOVAline banner
Tagy: