Zvon do zvoničky – správná montáž a údržba

NOVAline banner

Zvon do zvoničky pro chatové nebo zahrádkářské osady, do zvoniček na návsích vesnic a pod.

Zvon do zvoničky 35 cm dek1618-B můžete připevnit do zvoničky dvěma způsoby, které podrobně popíšeme.

Nejprve se podíváme na samotný výrobek, který je v originální krabici proložen bezpečnostními prvky, které brání jejich poškození během přepravy. Jednotlivé díly jsou od sebe odděleny a tak můžeme zvony do zvoniček doručit do druhého dne v celé české i slovenské republice.

Balení obsahuje samotný litinový zvon, který je na svém povrchu nestejnoměrný ve svých vrstvách. (viz. viditelné čáry na nákresu tohoto výrobku níže. Zpracování je originální a vytváří ještě přirozenější vzhled starých kovářských výrobků.

Držák zvonu do zvoničky je stejně jako zvon, vyrobený z jednoho kusu odlitku litiny a již obsahuje z výroby dva otvory pro bezpečné a pevné připevnění ke dřevěnému rafnu, či trámu střešní konstrukce.

zvon do zvoničky

Pokud vytváříte novou, nebo právě probíhá rekonstrukce zvoničky na návsi, zajistěte zazdění trámku min. 8x8cm do obvodových zdí zvoničky. Zajistíte tak pozdější pevné ukotvení zvonu. Doporučujeme pořízení zvonu již během samotné rekonstrukce nebo stavby zvoničky, aby bylo možné počítat s dostatečným prostorem nad zvonem i pod samotným výrobkem a byl zajištěn dostatečný prostor pro ovládání zvonu, pokud bude později ovládán lanem.

Doporučujeme použít lano, které se používá např. pro zavěšení čerpadel do studny. Tato lana jsou tenká v průměru cca 7mm, jsou pevná, silonová dobře se s nimi manipuluje, nerozplétají se, ale hlavně nevlhnou a nezteří.

Zvon do zvoničky na návsi

Pro zavěšení do zazděného trámu (rahna) můžeme využít předpřipravený otvor pro vložení litinového horního dílu zvonu a následně prošroubovat pevnostními šrouby M8 přes celý materiál trámu i zvonu.

Druhou možností je připevnění držáku zvonu z jedné strany (nejčastěji pohledové strany) dvěma pevnostními šrouby M8 přes materiál držáku zvonu i celého trámu. Ze zadní strany vložte dostatečně velkou podložku, aby se nevmáčkla do materiálu dřeva a pevně matici utáhněte.

Do takto připevněného držáku zvonu již můžete začít s připevňováním samotného zvonu.

Uchopte srdce zvonu, které je součástí balení výrobku zvon do zvoničky dek1618, navlékněte do připraveného otvoru v závitové tyčí s maticí a podložkou ocelový drát, do kterého současně zavěsíte i samotné litinové srdce zvonu.

Závitovou tyč se zavěšeným srdcem zvonu, našroubovanou maticí M8 a následně podložkou nyní vložte do litinového zvonu a prostrčte vrchním otvorem, aby závit vyčníval dostatečně vysoko nad povrch zvonu (cca 10 – 15mm)

V tuto chvíli našroubujte závit do pevně ukotveného držáku zvonu. Pokud se nejedná o zvoničky přístupnou ze země, můžete provázek se závažím připevněným se srdcem zvonu prodloužit o doporučované silonové lano, aby bylo možné zvon ovládat i na několik metrů.

zvon do zvoničky
zvon zavěšený ve zvoničce ovládaný lanem

PÉČE O ZVON DO ZVONIČKY V PRŮBĚHU ČASU

Stejně jako o jakýkoliv jiný výrobek je potřeba se starat a pečovat, zvon do zvoničky není výjimkou. Na zvonu přirozené mohou vlivem užívání výrobku otlaky z vnitřní části v místech, kde se dotýká srdce zvonu těla zvonu. Tato místa stačí 2x ročně osmirkovat jemným papírem a očistěná místa ošetřit kovářskou barvou, aby se nedostávala k materiálu výrobku zbytečná vlhkost.

Pokud objevíte na zvonu poškození, ošetřete toto místo bez odkladu, a to až do samotného materiálu zvonu nebo držáku a ošetřete materiál tak, aby se koroze na otlučených místech nemohla šířit nekontrolovatelně dál. Prodloužíte tak výrazně životnost výrobku.

Očistěte i místa styku dřeva s litinou, kde se usazuje prach, který na sebe váže vlhkost a následně tak může narušovat litinový povrch výrobku. Tato místa očistěte (starým kartáčkem na zuby) od usazeného prachu, v případě potřeby na litinový povrch použijte drátěný kartáč, nebo smirkový papír a následně ošetřete povrch nátěrem kovářskou barvou.

Doporučujeme též současně ošetřit i dřevěný trám, na kterém je zvon upevněn.

NOVAline banner
Tagy: