Recept na domácí chléb, který zvládne i laik napoprvé!
Kategorie: Chalupářské dekorace, Chlebníky, Dekorace do kuchyně, Kuchyně, Smaltované nádobí,
Recept na domácí chléb budeme potřebovat:
- 1/2kg hladké mouky
- 1 kávovou lžičku kmínu
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku octa
- 250ml vody
- kostku kvasnic
- trochu mléka
- 1/2 lžičky cukru
Nejprve v malém hrnečku kvásek. Zahřejeme trochu mléka, rozpustíme 1/2 lžičky cukru, rozdrobíme do sladkého mléka kvasnice a poprášíme moukou.
Do mísy, domácího robotu, nebo domácí pekárny dáme vlažnou vodu a ostatní suroviny. Až nám v hrnečku vznikne kvásek, přidáme ho k ostatním surovinám a vypracujeme konečné těsto na domácí chléb.
Pokud nevyužíváte domácí pekárnu, necháme těsto v míse tak, jak je nechávaly naše babičky. Vždy jsem udiveně koukal, proč lavór s těstem šupla pod peřinu, nebo balila vandlík do deky. Hned jsme ale věděli, že bude nějaká dobrota …
Po nakynutí těsto opět prohněteme a necháme ještě jednou nakynout.
V tuto chvíli můžeme zapnout troubu a připravit si náš oblíbený tvar domácího chleba. Než se nám trouba rozehřeje, těsto opět trovćhu nakyne.
Když vkládáme domácí chléb to trouby, potřeme ho vodou. Zhruba v polovině pečení otevřete a bochník opět potřete vodou.
Celková doba pečení závisí na typu trouby, ale jedná se cca o 40 minut při 165 stupních.