Adventní věnec a jak si jej doma vyrobit

NOVAline banner

Adventní věnec

 

Adventní věnec je krásnou a důležitou tradicí spojenou s Vánoci. Čtyři svíčky na něm symbolizují čtyři adventní neděle, tedy měsíc před tím nejkrásnějším svátkem v roce. Už při zapálení první svíčky mnoho z nás cítí nadšení a mnohdy to také znamená, že už se na vánoční výzdobu a koledy můžeme těšit opravdu všude – na ulici, v obchodech i v restauracích.

 

Adventní svícny nebo věnce ale nemusí být pouze symbolem. Naopak se často stanou dominantou vánočního stolu nebo krásnou vánoční dekorací do bytu. Je proto dobré dát si na jejich výrobě záležet. A věřte nám, že si u této kreativní činnosti náramně odpočinete! Připravili jsme si pro vás článek s tipy jak a čím si adventní věnec nazdobit.

 

 

Vánoční dekorace

 

Někdo při výrobě této vánoční dekorace přísahá na tradiční kulatý tvar se svíčkami do tvaru čtverce, někdo se zase pouští do experimentů v podobě rovných svícnů. Hitem posledních let jsou také různě vysoké svíčky na věnci. Samozřejmě není jen jedno správné “řešení” – zkoušení nových stylů je naopak více než vhodné, každý rok si tak můžete vyrobit nový, takový, který vám bude ladit s aktuální vánoční výzdobou.

 

Adventní věnec

 

 

Adventní věnec inspirace

 

 

Moderní adventní věnec

 

Adventní věnec

 

Základem je samozřejmě věnec nebo jakákoliv jiná konstrukce, na kterou umístíme svíčky, větvičky a ostatní doplňky. Skvělé jsou například ratanové nebo proutěné věnce, do kterých lze snadno zaplést ozdobné nebo obyčejné větvičky. Věnce z klacíků navíc nepotřebují tolik “vylepšovat” a proto vám zbyde spousta času na jejich dokončení pomocí malých milých drobností.

 

Adventní věnec rovný

Hit posledních let je nikoliv kulatý, ale rovný adventní svícen. Stojí za vyzkoušení!

 

 

Vánoční věnec

Ratanový věnec můžete snadno použít jako základ pro věnec s větvičkami

 

 

Adventní věnec proutěný

Věnec z klacíků můžete protkat malými větvičkami s bobulemi a pouze dozdobit svíčkami a drobnými dekoracemi

 

 

Adventní věnec z klacíků

Do tohoto věnce stačí pouze zapíchnout svíčky a adventní věnec je na světě

 

 

Adventní věnec

Ti, kteří nemají čas na vyrábění věnce, ocení tento adventní svícen na stůl se čtyřmi skleničkami na čajové svíčky

 

Adventní svíčky

 

Druhou nejdůležitější součástí každého věnce jsou svíčky připomínající nám příchod Vánoc. Můžete vsadit na klasiku v podobě čtyř stejných svíček, odvážnější z vás ale mohou vyzkoušet adventní věnec se svíčkami jinak velkými. Abyste umocnili vánoční vzhled věnce, určitě vyzkoušejte svíčky s vánočními motivy jako jsou sněhové vločky nebo zasněžená krajina.

 

Adventní svíčky

Krásná modrá svíčka s vločkami je jako stvořená na vánoční tvoření

 

 

Vánoční svíčky

Jednoduchou bílou nebo krémovou svíčkou nikdy nic nezkazíte

 

 

Svíčka

Pokud chcete zvolit trošku netradiční svíčky, určitě stojí za to vyzkoušet kulaté svíčky s vánočním motivem

 

 

Svíčky na adventní svíčky

Malá červená svíčka se bude skvěle vyjímat v kombinaci se zelenou barvou větviček

 

Ozdoby

 

To nejlepší ovšem přichází nakonec. Pokud již máte svíčky připevněné na věnci, čeká vás zdobení, u kterého se můžete opravdu “vyřádit”. Adventní věnec můžete zkrášlit dřevěnými ozdůbkami jako jsou srdíčka nebo andílci, dále pak třeba zvonečky nebo rolničkami. Nejkrásnější ozdoby nám ale naděluje sama příroda, proto se nebojte na věnec přidat i šišky, bobulky nebo třeba žaludy.

 

Dřevěná srdíčka

Srdíčka jsou velice pěkná a zároveň neutrální dekorace, proto jimi určitě nic nezkazíte

 

 

Dřevěný anděl

Dřevění andělé budou krásným doplněním na adventní věnec

 

 

Dřevěné ozdoby

Stromečky zkrátka k Vánocům neodmyslitelně patří, na věnci budou krásně bíle zářit (pomocí barev nebo spreje si je můžete barevně přizpůsobit).

 

 

Korálkové vánoční ozdoby

Korálky na řetízku budou krásným a jemným doplněním věnce po celém jeho obvodu nebo kolem svíček.

 

 

Vánoční přízdoby

Pomeranče si samozřejmě můžete nasušit sami. Pokud ale nemáte čas nebo prostor, určitě tyhle předpřipravené přízdoby přijdou vhod.

 

Výroba

 

Co tedy budeme na výrobu toho nejkrásnějšího adventního věnce potřebovat? Určitě se neobejdete bez tavící pistole nebo dobrého lepidla. Dále přijde vhod drátek, ideálně zelený nebo hnědý, který vám pomůže připevnit nepoddajné větvičky. Důležité jsou také 4 kalíšky nebo plíšky pod svíčky, které lze snadno do věnce zapíchnout nebo nalepit.

 

Přejeme vám, abyste při výrobě měli krásné odpoledne! Pusťte si koledy, uvařte si dobrý čaj a začněte se ladit na Vánoce.

 

 

Vánoční dekorace

NOVAline banner
Tagy: