Aromalampa – nejen provoněný domov, ale i pomoc při splínu, či nemoci

NOVAline banner

Podzim je tu a s ním i sychravé počasí a zkracování dnů. Delší čas trávíme ve svých domovech, a tak samozřejmě chceme, aby byl co nejútulnější. Pochmurnější počasí a nízké teploty, však řadě z nás náladu zrovna nezlepší. Aromaterapie, prostřednictvím aromalampy, tak může být skvělým způsobem, jak toho dosáhnout.

Aromaterapie pracuje s blahodárnými účinky éterických olejů z vybraných rostlin a to prostřednictvím jejich odpařování, pomocí ohně kalíšku v aromalampě, či během masáží, oleji k tomu určenými. Tyto éterické oleje dokáží porazit nejen špatnou náladu, ale i navodit relaxační atmosféru a dokonce nám pomohou v boji s nejrůznějšími nemocemi.

Správně zvolená aromalampa, tak může být nejen pomocníkem v dosažení lepší nálady a zdraví, ale i stylovým bytovým doplňkem, který vynikne nejen ve vašem obývacím pokoji.

aromalampa bílá
Krásná bílá aromalampa s bohatým perforováním, která se postará o nádhernou hru světel.

Již v dobách dávno minulých, byla hojně využívány techniky aromaterapie, i když samozřejmě ne přímo pod tímto názvem. Léčitelé využívali éterické oleje rostlin k tomu, aby lidem pomohli od různých neduhů, ať už na těle, či na duchu. Náboženské rituály se bez vůní také neobešly. Tyto oleje dokázali navodit uvolněnou atmosféru i naopak člověka nabudit.

keramická aromalampa
Jemná meruňková aromalampa s motivem srdíček, potěší každou romantickou duši.

Čich je totiž velmi důležitý smysl, ovlivňuje nás a řídíme se podle něj častěji než bychom si mysleli. Podezřelý zápach nás varuje před něčím zkaženým, či dokonce nebezpečným. Libé vůně nás naopak lákají a často dokáží třeba i pozměnit naše rozpoložení. Éterické oleje navíc obsahují blahodárné silice, které po vdechnutí dokáží pozitivně ovlivnit přímo naši mysl i tělo.

bílá aromalampa
Zajímavá bílá keramická aromalampa s rustikálně pojatým strukturovaným povrchem, vynikne v každém pokoji.

Jak funguje aromalampa?

Aromatická inhalace funguje na principu odpařování éterických olejů ve vodě, či vosku, prostřednictvím otevřeného ohně, tedy čajové svíčky v aromalampě. Existují však i aromalampy elektronické, které jsou bezpečnější, avšak jsou ochuzeny o krásu světla plamene.

Do nádržky aromalampy nalejeme teplou vodu a do ní nakapeme několik kapek určitého éterického oleje, či vonné esence. Počet kapek se odvíjí od velikosti místnosti, a také od obyvatel domácnosti. 1-2 kapky postačí asi na 5 m². V případě, že máme malé děti nebo psa, či kočku, volíme dávky nižší. Jejich nosíky jsou totiž daleko citlivější a silná vůně by jim nedělala příliš dobře.

Druhou možností je použití vonných vosků do aromalamp. V takovém případě není třeba do nádržky nalévat vodu, pouze do ní položíme jeden dílek vonného vosku. Éterické oleje jsou do vosku již namíchané a začnou se uvolňovat po jeho rozehřátí.

O odpařování éterických olejů se postará zapálená čajový svíčka. Ta dokáže vodu, či vosk, ohřát za velmi krátkou dobu na teplotu, kdy se začnou oleje odpařovat. Klasická čajová svíčka, pak vydrží hořet přibližně čtyři hodiny.

Navíc si díky aromalampě můžeme užít i krásnou hru světel, kterou některé perforované kousky dovedou rozehrát na stěnách našich domovů.

keramická aromalampa

Podle čeho aromalampu vybírat?

Není dobré vybírat aromalampu pouze podle vzhledu. Vždy je nutné sledovat několik parametrů, které zajistí, že je konkrétní aromalampa funkční.

MATERIÁL
Nejčastěji se setkáme s aromalampami keramickými nebo porcelánovými, můžeme ale narazit i na aromalampu kovovou nebo skleněnou. Na druhu materiálu však v podstatě nezáleží, rozdíl v jejich fungování nenajdeme. V otázce materiálu, tedy záleží pouze na vašem vkusu. Daleko důležitější jsou však rozměrové parametry aromalampy.

aromalampa
Vtipná a roztomilá aromalampa, pro každou hravou duši, v podobě bílého slůněte s obřím květem na zádech a perforovanými boky.

VZDÁLENOST DNA OD NÁDRŽKY NA VODU
Tento rozměr je velmi důležitý, zejména ze zdravotního hlediska. Minimální prostor mezi dnem aromalampy a dnem nádržky, by měl být 7 centimetrů. Pokud by byla tato vzdálenost nižší, obsah nádržky by velmi rychle vyvřel a éterický olej se přepálil, což by vedlo ke vzniku škodlivých látek, které doma rozhodně mít nechceme. Vždy je tedy lepší vzdálenost větší, aby odpařování probíhalo pozvolna.

modrá aromalampa
Kobaltově modrá aromalampa, jejíž dekor a barva připomínají tradiční techniku modrotisku, okouzlí na první pohled.

OBJEM NÁDRŽKY NA VODU
Velikost nádržky je neméně důležitá. Je nutné, aby v ní voda vydržela po celou dobu hoření čajové svíčky. Jinak bychom museli hlídat její množství a průběžně ji do aromalampy dolévat, což je velmi nepraktické. Opět by hrozilo přepálení éterických olejů a vznik škodlivých látek. V extrémním případě by dokonce mohla přehřátá nádobka vlivem vysoké teploty prasknout. Platí tedy, čím bude nádržka větší, tím lépe.

aromalampa hrneček
Bílá aromalampa se srdíčky, praktická svým tvarem – snadné přenášení kdykoliv a kamkoliv.

Jaký zvolit éterický olej, či vonný vosk?

Jak už jsme se zmínili, aromalampa se používá k aromaterapeutické inhalaci. Jde o druh alternativní medicíny, která využívá oleje některých rostlin k pozitivnímu ovlivnění fyzického i psychického zdraví člověka. Můžeme tak spojit příjemné s užitečným, provonět náš domov krásnou vůní a současně si zvednout náladu, zaktivovat se před náročným výkonem, či dokonce předcházet respiračním onemocněním. Pokud už nemocní jsme, aromalampu oceníme též.

bílá keramická aromalampa
Bílá aromalampa s praktickou velkou nádržkou na vodu, zaručuje uvolňování vůní po dlouhou dobu.

EUKALYPTUS – Uvolňuje dýchací cesty, pomáhá při respiračních onemocněních.

LEVANDULE – Napomáhá k lepšímu spánku, uklidňuje tělo i mysl.

MEDUŇKA – Stejně jako levandule, pomůže při problémech se spánkem tím, že uklidňuje.

MÁTA – Využijeme ji při učení i při práci. Pomůže nám v lepším soustředění, tím, že nás povzbudí a dodá energii.

CITRON – Působí povzbudivě na naši mysl i tělo a navíc má antivirové a antibakteriální účinky.

GREP – Jako citrus působí také povzbudivě, takže je dobrým parťákem v případech, kdy bojujeme s únavou.

VANILKA – Je ideální na odpočinek a relaxaci. Její sladká vůně působí blahodárně na neklidnou mysl.

To je jen několik základních druhů éterických olejů, které můžete dát do aromalampy, celkový výběr je však daleko širší. Mimo oleje a vosky jednodruhové, můžete vybírat i z nejrůznějších směsi a vonné esence. Vůně můžeme samozřejmě i sami míchat.

aromalampa

Provoněná domácnost, lepší nálada, relaxace i povzbuzení, krása světla i stylový bytový doplněk, to vše symbolizuje aromalampa. Vybírat můžete z řady velikostí, provedení i barev, zkrátka takovou, která se bude k vašemu domovu nejvíce hodit. Nezapomeňte však na víše zmíněné parametry, ať vám vaše aromalampa může spolehlivě sloužit.

A pokud zrovna přemýšlíte nad dárkem pro někoho blízkého, může být právě krásná aromalampa tím pravým řešením. Jako milý, stylový a praktický dárek jistě potěší.

NOVAline banner
Tagy: