Recept na domácí chléb, který zvládne i laik napoprvé!

NOVAline banner

Recept na domácí chléb budeme potřebovat:

 

  • 1/2kg hladké mouky
  • 1 kávovou lžičku kmínu
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku octa
  • 250ml vody
  • kostku kvasnic
  • trochu mléka
  • 1/2 lžičky cukru

 

Nejprve v malém hrnečku kvásek. Zahřejeme trochu mléka, rozpustíme 1/2 lžičky cukru, rozdrobíme do sladkého mléka kvasnice a poprášíme moukou.

 

Do mísy, domácího robotu, nebo domácí pekárny dáme vlažnou vodu a ostatní suroviny.  Až nám v hrnečku vznikne kvásek, přidáme ho k ostatním surovinám a vypracujeme konečné těsto na domácí chléb.

bochník chleba

Český domácí čerstvý chléb. Jak ho ale správně skladovat?

 

Pokud nevyužíváte domácí pekárnu, necháme těsto v míse tak, jak je nechávaly naše babičky.  Vždy jsem udiveně koukal, proč lavór s těstem šupla pod peřinu, nebo balila vandlík do deky.   Hned jsme ale věděli, že bude nějaká dobrota …

 

Pytlík na pečivo novalin

Lněný pytlík na pečivo poslouží stejně jako ošatka a utěrka. Chléb nám nezplesniví.

 

Po nakynutí těsto opět prohněteme a necháme ještě jednou nakynout.

 

pytlík na pečivo

Ošatka na čerstvé pečivo by neměla chybět u žádné snídaně.

ošatka na pečivo

ošatka na pečivo

 

V tuto chvíli můžeme zapnout troubu a připravit si náš oblíbený tvar domácího chleba.  Než se nám trouba rozehřeje, těsto opět trovćhu nakyne.

 

Když vkládáme domácí chléb to trouby, potřeme ho vodou.  Zhruba v polovině pečení otevřete a bochník opět potřete vodou.

 

Celková doba pečení závisí na typu trouby, ale jedná se cca o 40 minut při 165 stupních.

 

sáček na pečivo

Pytlík na pečivo, aby nevlhlo a netvořila se plíseň.

NOVAline banner
Tagy: