Levandule lékařská

NOVAline banner

Levandule lékařská

 

je známá aromatická léčivá bylina. Vynalézavá čeština pro ni má i jiné názvy, třeba dulenka nebo devandule.

 

Levandule patří mezi vytrvalé keře vysoké asi šedesát centimetrů. Její úzké listy mají stříbřitý nádech. Pěstujeme ji pro krásné a hlavně voňavé květy, jež nesou fialovou, modrou, růžovou nebo i bílou barvu. Květy nás budou těšit po celé léto. Když se chceme radovat z bohatství květů, musíme levanduli pravidelně stříhat – poprvé na jaře, kdy ji zkrátíme o třetinu ještě před rozkvětem. Ostříhat ji můžeme i na podzim.

 

 

Levandule má domov ve Středomoří, proto nás nepřekvapí, že má ráda slunce a lehkou písčitou půdu. Nevadí jí sucho. Je mrazuvzdorná, ale přikrývka chvojím jí určitě přijde vhod.

 

 

Již starověcí Římané si květy levandule přidávali do koupelí, bylina našla své místo v kosmetickém průmyslu jako součást parfémů a vonných olejů, ale i v potravinářství, kde je součástí provensálského koření. A nesmíme zapomenout na její léčivé účinky. Levandule snižuje krevní tlak, pomáhá při bolestech hlavy a nespavosti. Masáže levandulovými oleji pomáhají od revmatických problémů. Jejích léčivých schopností je ještě daleko více.

 

 

Důležité je, že nemá žádné vedlejší účinky, je vhodná pro děti i starší věkovou kategorii. V šatníku nám levandule spolehlivě provoní naše svršky, ale také nedopustí, aby se v něm zabydleli moli, kteří její vůni nesnášejí.

NOVAline banner
Tagy: