Petrolejové lampy jako stylové doplňky

NOVAline banner

Petrolejové lampy

V dobách před zavedením plynového či elektrického osvětlení byly petrolejové lampy užitečnými pomocníky v mnoha domácnostech. Takové doby už jsou sice dávno pryč, ale proč si třeba na chalupě nedopřát takovou romantiku i nyní?

V místech na samotách, kde není zavedená elektřina, je petrolejová lampa skvělým společníkem – oproti svíčce vydává mnohem intenzivnější světlo a proto tak dobře uvidíte i na čtení nebo deskové hry. Máte tedy chalupu na samotě u lesa nebo jezdíte na letní tábor daleko od civilizace? Petrolejové lampy jsou pro vás ideální volbou!

Petrolejové lampy

Každá správná petrolejová lampa má zásobník na petrolej, knot a skleněný cylindr. Některé mají odhalené hrdlo, některé jsou zakryté plechovým pláštěm, doplněným například o úchytku na zavěšení. Lampy s úchytkou můžete snadno přenášet a vzít třeba na odvážnou noční procházku do lesa nebo zavěsit na pergolu nad zahradní posezení.

Petrolejové lampy však nejsou pouze praktickými svítidly do situací bez elektrického proudu. Budou se skvěle hodit i do moderních bytů a domů jako stylové (a navíc funkční) dekorace. Ať už postavené na stolku v obýváku nebo zavěšené v chodbě, budou krásně doplňovat interiér. A budete za ně rádi až při bouřce vypadne proud.

Klasické petrolejové lampy

Jak už bylo zmíněno výše, klasické petrolejky mají ve spodní části zásobník, který naplníte petrolejem. Poprvé nechte knot chvíli nasát a pak nadzvedněte víčko, zapalte knot a pomocí otočného kolečka regulujte plamínek uvnitř (neměl by být moc silný). Potom už si můžete jen užívat krásné tlumené světlo lampy.

petrolejová lampa
Moderní petrolejová lampa v černé barvě můžete dát klidně za okno
petrolejové lampy
Hodí se také na stůl nebo díky závěsu na konzolku na stěnu
lampa petrolej
Pokud máte rádi klasiku, potěší vás i tato stříbrná petrolejka
lampa na petrolej
Vedle moderních můžete zvolit i petrolejové lampy v tomto nádherném retro a přesto luxusním stylu
staré petrolejové lampy
Tato retro petrolejová lampa vás zanese o pár desítek let zpět v čase

Bezpečné petrolejky

Moderní problémy si žádají moderní řešení. Jelikož klasické petrolejové lampy kvůli otevřenému ohni v uzavřených prostorách můžou občas působit nebezpečně (což samozřejmě při správné manipulaci s petrolejkou nehrozí), už se vyrábí praktické bezpečné “petrolejky”, tedy spíše lucerničky.

Bezpečné petrolejky pouze jako petrolejky vypadají, nefungují však na petrolej, ale jako “baterka” – mají zabudované LED světlo, fungující na 4 baterie typu AA. Tyto bezpečné lucerny jsou ideální třeba do přítomnosti dětí nebo v případě, kdy chceme mít petrolejku pouze jako dekoraci. Tak jako tak však vypadají krásně a světlo z nich není o nic míň kouzelné než z těch opravdových. Plňte petrolejem do lampy, nebo lampovým olejem.

petrolejka
Bezpečné petrolejové lampy vypadají jako klasické, ale díky LED světlu nehrozí nebezpečné převrhnutí
petrolejky
Stříbrná LED petrolejka má krásné tlumené světlo vhodné na zahradu
petrolejové lampy
Díky závěsům můžete petrolejky pověsit v létě na pergolu nebo konzolku v bytě

Petrolejové lampy jsou stylovými a praktickými náhrady za svíčky v případech, kdy potřebujeme svítit jinak než elektrikou. Budou také jistě skvělými společníky při různých letních nočních hrách, stezkách odvahy, představeních a nebo pouze obyčejně jako krásná dekorace do bytu plná milých vzpomínek na prázdniny u prarodičů.

Petrolejové lampy

NOVAline banner
Tagy: