Vyrážíme sbírat dary lesa
Houbaření a sběr lesních plodů
Pokud trávíte léto doma v Česku, pak se vám naskýtá spoustu možností, jak si prázdniny užít. Pro někoho je nejlepším zážitkem vyrazit na kola nebo na vodu, pro někoho návštěva hradů a zámků a někdo zase miluje chvíle strávené v lese. Preferujete-li poslední možnost, určitě také rádi sbíráte houby a všechny lesní plody, a není divu! Tato činnost nejen uklidňuje, ale hlavně vám umožní odnést si domů spoustu dobrot, z kterých si můžete uvařit a upéct opravdové delikatesy. A jak se na to správně vybavit? To se dozvíte v následujícím článku.
České lesy jsou opravdovým pokladem. Díky kombinaci listnatých, jehličnatých i smíšených lesů můžete v Česku objevit nepřeberné množství druhů hub. Nejlepšími jsou samozřejmě suchohřiby a “praváci”, pochutnáte si ale i na liškách, bedlách, růžovkách a dalších.
Vedle hub můžete v lese objevit ale i sladké pochutiny. Obzvlášť koncem června a v červenci se část lesa pokryje krásným modrým kobercem z borůvčí. Sem tam také můžete narazit na maliny nebo lesní jahody, které mají úplně jiné kouzlo než jahody klasické. Vyrazíte-li do lesa až v srpnu, máte velkou šanci pochutnat si na sladkých ostružinách.
A jak zařídit, aby váš “lov” lesních pokladů byl úspěšný? Rozhodně potřebujete správné vybavení!
Houbaření
Základem úspěchu při sbírání hub je určitě správný houbařský nůž. Ten z naší nabídky si zamilujete. Je totiž vybaven nejen nožíkem, ale i štětečkem na oprášení kloboučků. Domů si tak donesete už očištěné houby, v kuchyni si neuděláte nepořádek a můžete se rovnou pustit do vaření nebo sušení hub.
Dalším důležitým vybavením je košík. Košík je asi nejpraktičtější nádoba na sběr hub. V tašce nebo v jiném uzavřeném prostoru hrozí, že se houby zapaří a zkazí se. Košík umožní houbám dýchat a navíc se snadno nese. Tento je uvnitř potažený látkou, která se dá odstranit. Po sběru hub ji tak můžete vyprat a použít zase na houby nebo na nákup. Látka uvnitř je obrovskou výhodou obzvlášť když najdete velice malé lišky nebo klouzky do polévky – nepropadnou tak mezerou v košíku.
Sbírání lesního ovoce
Sbírání borůvek a dalších lesních plodů tolik vybavení jako sběr hub nevyžaduje, je ale dobré být připraven. Prvním možným “vylepšovákem” je česák, ale pozor! Česání borůvek v lese tímto nástrojem je v Česku zakázáno, proto ho používejte pouze na ovoce, které máte na zahrádce nebo na svém pozemku – například na rybíz, kanadské borůvky a další. Při nesprávné manipulaci může totiž nenávratně poškodit listy a větvičky rostliny.
Borůvky a další menší bobule se nejlépe sbírají do nádoby. Ideální je například plechový hrníček nebo větší plechová nádoba. Když vám náhodou spadne, nehrozí totiž, že se rozbije. Borůvky v plecháčku navíc moc krásně vypadají, i když uvnitř obvykle moc dlouho nevydrží.
Vaření a pečení z darů lesa
Další skvělou fází sbírání darů lesa je jejich následné zpracování. Možností je spousta – máte rádi výbornou pravou smaženici z hub? Pak se vám bude hodit správná pánvička. Obzvlášť na chatách a chalupách se vyjímá smaltované nádobí, takže smaltovaná pánvička poslouží jak na vaření, tak na následné vystavení.
Chcete si udělat rozvar z borůvek nebo ostružin, třeba k vyšlehané smetaně nebo s jemným tvarohem? Rozhodně nezapomeňte přihodit do košíku smaltovaný rendlík. Určitě jej využijete i na rozpouštění másla nebo ohřívání vody.
A co by to bylo za léto bez ovocného koláče? Pro někoho je ten nejlepší borůvkový, pro někoho rybízový a jiní zas nedají dopustit na ostružinový. Tak či tak se ale neobejdete bez kvalitní formy na koláč. Forma Fattoria má krásně tvarované dno, takže koláč nebude jen velice chutný, ale bude i skvěle vypadat!
Vyznáváte-li spíše klasiku a potrpíte si na bublaninu podle babiččina receptu, tak se místo tvarované formy vydejte tradiční cestou a pořiďte si hladkou zapékací misku, rozhodně nešlápnete vedle.
Pobyt v lese je opravdovým balzámem na duši. Když k tomu při jeho návštěvě najdete houby nebo lesní plody, rázem je nálada o 100% lepší. Využijte proto všechny dary, které nám české lesy nabízí, a zásobte se i na “neslunečné” měsíce – houby nasušte nebo zavařte a borůvky a další lesní plody můžete zamrazit. Rádi pak budete na podzim nebo v zimě vzpomínat na hezké letní chvilky.