Vánoční pečení – připravte se na výrobu cukroví
Kategorie: Doplňky do kuchyně, Dózy na potraviny, Kuchyně, Smaltované nádobí, Vánoce,
Vánoční pečení
Adventní čas je tu a s ním přišel i sníh. Využijte proto začátek měsíce a brzkou odpolední tmu k přípravám na ty nejkrásnější svátky v roce. A co vás naladí na Vánoce více než rozlínající se vůně perníčků? Pusťte se proto na vánoční pečení a uvidíte, jak se najednou bude Štědrý den zdát blíž a blíž.
Každý má jistě své tradiční rodinné recepty, na které za žádnou cenu nedá dopustit. Už máte ale pořízeno i náležité vybavení na pečení? S vykrajovátky a válečky vám sice nepomůžeme, vše ostatní vám ale ukážeme v dnešním článku pro všechny pekařky a pekaře.
Příprava na vánoční pečení
Každé pečení cukroví je třeba řádně naplánovat a připravit se na něj. Ať už pečete druhy jen tři nebo třeba patnáct, minimálně jedno odpoledne vám tato záslužná činnost zabere. Proto je dobré mít všechny ingredience a potřeby pěkně nachystané.
Na klasické medové perníčky budete rozhodně potřebovat spoustu kvalitního tekutého medu. Abyste ho měli hezky po ruce a krásně rozpuštěný, určitě doporučujeme skladovat ho v roztomilé nádobě na med.
Při pečení je vždy potřeba něco odměřovat, ať už mouku, mléko nebo rozpuštěné máslo. Pro tyto případy je ideální hrnek s měrkou, který ještě navíc nádherně vypadá.
Bez másla nebo rostlinného tuku se vánoční pečení zkrátka neobejde. I proto je můžete uchovávat v krásné dóze či máslence, kde dlouho vydrží a před pečením ho s čistým svědomím vytáhnout z ledničky a nechat změknout.
Pečení cukroví ani štědrovečerní večeře se nesou na vlně hnětení, válení a krájení. Udělejte si přípravy ještě krásnější se stylovým prkénkem z bambusu.
V troubě
Už máte vyváleno a vykrájeno? Výborně, tak už se můžeme pustit do pečení! To je asi ta nejhezčí část (hned po samotném jezení samozřejmě). Cukroví, obzvlášť pak perníčky, krásně provoní byt a vánoční atmosféra se na vás line ze všech směrů. Stačí si k přípravám pustit koledy nebo oblíbený vánoční film a skvělou vánoční náladu máte zaručenou!
Vyzkoušejte letos o Vánocích ekologičtější variantu pečícího papíru. Teflonová podložka se dá použít opakovaně, po pečení ji stačí jen omýt a příště zase použít znova. A navíc ji nevyužijete pouze o Vánocích, vhodná je totiž na pečení čehokoliv, včetně pečení na grilu v létě.
Někteří lidé ale nepečou o Vánocích jen cukroví a možná právě vy patříte mezi ně. K odpolední prosincové kávě nebo kakau je skvělý i jablečný nebo ořechový koláč, který přivedete k dokonalosti, když jej upečete v této krásné vzorované formě.
Vedle koláčů a dortů se můžete během Vánoc pustit i do klasických buchet Honzovek nebo třeba do štěpánské husy. Obě tato tradiční česká jídla chutnají nejlépe upečená v klasickém smaltovaném pekáči!
Když máte dopečeno linecké nebo strojkové cukroví, přichází na řadu namáčení v čokoládě. Někdy jí díky mlsným jazykům kolem příliš mnoho nezbyde, na pár kousků jí snad ale ušetříte. Ideální je rozpustit ji s troškou másla nebo kokosového oleje v menším rendlíku, jako jsou například tyto dva.
Vánoční pečení se ale neobejde bez rizika, obzvlášť když trouba jede na plné obrátky celé odpoledne. Proto nezapomínejte na své bezpečí a chraňte si šikovné ručky kvalitními kuchyňskými rukavicemi!
Skladování
Někdy se doma v závěru sejde tolik cukroví od maminek, babiček nebo kamarádek, že jej členové domácnosti nestíhají konzumovat. Je proto vhodné skladovat ho v suchu v uzavřených nádobách, některé druhy dokonce i v chladnu v ledničce nebo ve sklepě.
Skleněné dózy se dělají v mnoha různých objemech, ten největší vám zajistí spoustu prostoru pro vaše vánoční dobroty. Dózu můžete také využít jako vánoční dárek pro kolegyně nebo kamarádky, kterým tak můžete připravit ochutnávku vašeho cukroví.
Plechové dózy jsou další možností (navíc velice stylovou) uchovávání dobrot v bezpečí nejen před zvlhnutím, ale i před příliš mlsnými jazyky. Skvěle se hodí také na přepravu ochutnávek cukroví do práce nebo dětem do školy.
Nejdůležitější je ale servírování cukroví. Mnoho z vás si jistě potrpí nejen na chuťové stránce, ale i vizuální. Je proto škoda nechat ležet vynikající rumové kuličky nebo vanilkové rohlíčky jen tak na obyčejném bílém talíři. Pořiďte si proto vánoční etažér na cukroví, ideálně dvoupatrový nebo třípatrový, na který krásně a přehledně naskládáte všechny druhy vánočních dobrot. A nebojte se, že by se na něj po Vánocích přes rok prášilo ve skříni. Skvelě poslouží při rodinných oslavách nebo obědech na dezerty nebo kanapky.