Vánoční pečení – připravte se na výrobu cukroví

NOVAline banner

Vánoční pečení

 

Adventní čas je tu a s ním přišel i sníh. Využijte proto začátek měsíce a brzkou odpolední tmu k přípravám na ty nejkrásnější svátky v roce. A co vás naladí na Vánoce více než rozlínající se vůně perníčků? Pusťte se proto na vánoční pečení a uvidíte, jak se najednou bude Štědrý den zdát blíž a blíž.

 

Každý má jistě své tradiční rodinné recepty, na které za žádnou cenu nedá dopustit. Už máte ale pořízeno i náležité vybavení na pečení? S vykrajovátky a válečky vám sice nepomůžeme, vše ostatní vám ale ukážeme v dnešním článku pro všechny pekařky a pekaře.

 

 

Vánoční pečení

 

 

Vánoční pečení

 

Příprava na vánoční pečení

 

Každé pečení cukroví je třeba řádně naplánovat a připravit se na něj. Ať už pečete druhy jen tři nebo třeba patnáct, minimálně jedno odpoledne vám tato záslužná činnost zabere. Proto je dobré mít všechny ingredience a potřeby pěkně nachystané.

 

Na klasické medové perníčky budete rozhodně potřebovat spoustu kvalitního tekutého medu. Abyste ho měli hezky po ruce a krásně rozpuštěný, určitě doporučujeme skladovat ho v roztomilé nádobě na med.

 

Dóza na med

Medové perníčky chutnají nejlépe s domácím medem. A ten je zase nejlepší z takovéhle krásné dózy

 

Při pečení je vždy potřeba něco odměřovat, ať už mouku, mléko nebo rozpuštěné máslo. Pro tyto případy je ideální hrnek s měrkou, který ještě navíc nádherně vypadá.

 

Odměrka

Litrová odměrka se při vánočním pečení bude hodit na měření mléka, oleje nebo rozpuštěného másla

 

Bez másla nebo rostlinného tuku se vánoční pečení zkrátka neobejde. I proto je můžete uchovávat v krásné dóze či máslence, kde dlouho vydrží a před pečením ho s čistým svědomím vytáhnout z ledničky a nechat změknout.

 

Máslenka

Máslo je jednou z hlavních vánočních ingrediencí. Nechte jej v pokojové teplotě bezpečně ukryté v této krásné máslence

 

Pečení cukroví ani štědrovečerní večeře se nesou na vlně hnětení, válení a krájení. Udělejte si přípravy ještě krásnější se stylovým prkénkem z bambusu.

 

 

Kuchyňské prkénko

Kuchyňské prkénko se bude hodit při krájení čokolády nebo třeba másla

 

V troubě

 

Už máte vyváleno a vykrájeno? Výborně, tak už se můžeme pustit do pečení! To je asi ta nejhezčí část (hned po samotném jezení samozřejmě). Cukroví, obzvlášť pak perníčky, krásně provoní byt a vánoční atmosféra se na vás line ze všech směrů. Stačí si k přípravám pustit koledy nebo oblíbený vánoční film a skvělou vánoční náladu máte zaručenou!

 

Vyzkoušejte letos o Vánocích ekologičtější variantu pečícího papíru. Teflonová podložka se dá použít opakovaně, po pečení ji stačí jen omýt a příště zase použít znova. A navíc ji nevyužijete pouze o Vánocích, vhodná je totiž na pečení čehokoliv, včetně pečení na grilu v létě.

 

Vánoční pečení

Teflonová podložka na pečení je doslova vychytávkou roku

 

Někteří lidé ale nepečou o Vánocích jen cukroví a možná právě vy patříte mezi ně. K odpolední prosincové kávě nebo kakau je skvělý i jablečný nebo ořechový koláč, který přivedete k dokonalosti, když jej upečete v této krásné vzorované formě.

 

Forma na koláč

Děláte o Vánocích i koláče? Pak je tato krásná ozdobná forma přímo ideální

 

Vedle koláčů a dortů se můžete během Vánoc pustit i do klasických buchet Honzovek nebo třeba do štěpánské husy. Obě tato tradiční česká jídla chutnají nejlépe upečená v klasickém smaltovaném pekáči!

 

Smaltovaný pekáč

Pečený vánoční perník nebo buchty “Honzovky” budou nejlépe chutnat z tohohle smaltovaného pekáče

 

Když máte dopečeno linecké nebo strojkové cukroví, přichází na řadu namáčení v čokoládě. Někdy jí díky mlsným jazykům kolem příliš mnoho nezbyde, na pár kousků jí snad ale ušetříte. Ideální je rozpustit ji s troškou másla nebo kokosového oleje v menším rendlíku, jako jsou například tyto dva.

 

Smaltovaný rendlík

Na rozpouštění másla nebo čokolády se vám budou hodit tyto smaltované rendlíky

 

Vánoční pečení se ale neobejde bez rizika, obzvlášť když trouba jede na plné obrátky celé odpoledne. Proto nezapomínejte na své bezpečí a chraňte si šikovné ručky kvalitními kuchyňskými rukavicemi!

 

Kuchyňská chňapka

Při pečení je důležitá také bezpečnost, nezapomínejte proto chránit si ruce pořádnou kuchyňskou chňapkou

 

Skladování

 

Někdy se doma v závěru sejde tolik cukroví od maminek, babiček nebo kamarádek, že jej členové domácnosti nestíhají konzumovat. Je proto vhodné skladovat ho v suchu v uzavřených nádobách, některé druhy dokonce i v chladnu v ledničce nebo ve sklepě.

 

Skleněné dózy se dělají v mnoha různých objemech, ten největší vám zajistí spoustu prostoru pro vaše vánoční dobroty. Dózu můžete také využít jako vánoční dárek pro kolegyně nebo kamarádky, kterým tak můžete připravit ochutnávku vašeho cukroví.

Skleněná dóza

Pokud se chystáte cukroví darovat, určitě bude krásně vypadat ve skleněné dóze jako je tato

 

Plechové dózy jsou další možností (navíc velice stylovou) uchovávání dobrot v bezpečí nejen před zvlhnutím, ale i před příliš mlsnými jazyky. Skvěle se hodí také na přepravu ochutnávek cukroví do práce nebo dětem do školy.

 

Vánoční pečení

Plechová dóza na cukrovinky je ideální na uchovávání všech vánočních dobrot

 

Nejdůležitější je ale servírování cukroví. Mnoho z vás si jistě potrpí nejen na chuťové stránce, ale i vizuální. Je proto škoda nechat ležet vynikající rumové kuličky nebo vanilkové rohlíčky jen tak na obyčejném bílém talíři. Pořiďte si proto vánoční etažér na cukroví, ideálně dvoupatrový nebo třípatrový, na který krásně a přehledně naskládáte všechny druhy vánočních dobrot. A nebojte se, že by se na něj po Vánocích přes rok prášilo ve skříni. Skvelě poslouží při rodinných oslavách nebo obědech na dezerty nebo kanapky.

 

Vánoční pečení

Vánoční pečení se neobejde ani bez správného vánočního servírování! Tento krásný etažér na cukroví pro to bude ideální

 

 

Vánoční pečení

NOVAline banner
Tagy: