Jak udržovat smaltované nádobí

NOVAline banner

Smaltované nádobí a péče o něj

 

Kuchyně našich babiček byly těchto skvostů plné – smaltované plecháčky, pekáče na buchty nebo hrnce na výborný domácí vývar. Postupem času ale toto krásné smaltované nádobí bylo nahrazeno nerezem a plastem. V poslední době ovšem smaltované nádobí zažívá opět návrat k plotnám i troubám a my jsme z toho nadšení!

 

Smaltované nádobí je totiž nejen praktickou vychytávkou v kuchyni, ale dodá interiéru stylový nádech. Aby vám smalt dlouho vydržel, je potřeba se o něj řádně starat. Pár tipů na údžbu smaltovaného nádobí vám představíme v dnešním článku.

 

 

 

Poškozený smalt a co s ním

 

Možná se vám někdy přihodilo, že se z vašeho oblíbeného pekáče nebo hrnce odloupl velký kus smaltu, tak jako na fotografiích, aniž byste si toho všimli. Ač se nemusí zdát, smaltované nádobí je velice náchylné na nárazy, větší nebo menší. Není tak křehké jako keramické nádobí, ale i přesto na něj musíme dávat pozor.

 

Pokud se vám tedy smaltované nádobí “obouchá”, nemusíte zoufat. Ke smaltovanému nádobí přece retro neuhlazený vzhled patří! Pokud máte přesto radši dokonalé nádobí bez chybyčky, na trhu můžete najít opravný smalt v neutrální barvě, který nedokonalosti dokáže opravit.

 

Ukázka poškození smaltovaného nádobí

 

Jak udržovat smaltované nádobí

 

Poškození vašich oblíbených smaltovaných kousků můžete předejít samozřejmě hlavně opatrným zacházením a vyvarováním se prudkým nárazům.

 

Při přípravě jídel ve smaltovaném nádobí se rozhodně vyvarujte používání kovových ostrých předmětů a sáhněte raději po dřevěných nebo silikonových vařečkách a obracečkách.

 

I přesto, že je smalt v základu celkem odolný, pozor na prudké ochlazování nádobí hned po vytažení z trouby nebo stažení z pánve. Smaltované nádobí by mohlo popraskat.

 

Stejně jako u vaření, i u umývání se vyhněte ostrým předmětům jako jsou drátěnky. Z prostředků zvolte pouze tekuté Jary a podobné přípravky a nepoužívejte suché ani tekuté písky, hladký smaltovaný povrch by se mohl poškodit.

 

 

Krásné smaltované nádobí na každý den

 

Na našich stránkách NOVAline.cz nenajdete sice objemné smaltované nádobí jako hrnce a pánve, zato si ale vyberete z široké škály menšího smaltovaného nádobí, které je velmi praktické, funkční a zároveň bude nádhernou dekorací do každé kuchyně. Můžete si vybrat z barevného smaltovaného nádobí, z nádobí s potiskem, ale i neutrální kousky.

 

Smaltovaný džbán o objemu 2,5 litru s ikonickým červeno-bílým potiskem

 

Smaltovaný hrneček, ideální na kakao nebo sběr borůvek

 

Smaltovaný hrnek s měrkou 1,2 l

 

Krásná ikonická konvička na mléko dvoulitrová

 

Smaltované rendlíky na rozpouštění másla nebo ohřívání mléka

 

Smaltovaný hrnek s měrkou do 1 l

 

Smaltovaný hrnec malý 18 cm

 

Tradiční smaltované pekáče na kynuté buchty

 

Krásný smaltovaný cedník jako praktický společník do kuchyně

 

Děrované smaltované naběračky na nabírání domácích knedlíčků

 

Ať už zvolíte jakýkoliv kousek smaltovaného nádobí do vaší kuchyně, určitě nešlápnete vedle. Smalt vám (pokud se budete řídit alespoň pár radami výše) bude sloužit dlouhá léta a zkrášlovat vaše kuchyňské království.

 

Zdroj a další inspiraci na údržbu smaltovaného nádobí najdete zde:

 

NOVAline banner