Kočárky pro panenky – retro

NOVAline banner

Kočárky pro panenky

 

Sbírat můžeme ledacos. V dětském věku prošel obdobím  sběratelství asi každý z nás. Dokud jsme malí a finančně závislí, sbíráme jednoduše a dobře dostupné předměty. Možná se u vás doma ještě najdou osahané a mnohokrát otevírané krabice s pohlednicemi, papírovými ubrousky, pivními podtácky nebo něčím podobným.

 

Mladí muži často sbírají motýly, aby na jejich něžnou krásu přilákali dívky svých snů.

 

V dospělém věku sbírají asi něco jiného muži, něčím jiným se budou kochat ženy. Ty, které si oblíbily retro panenky, mohou svou sbírku vylepšit retro kočárky. Nebo si třeba pořídí jeden kousek jen tak pro radost.

 

 

Kočárky měnily svou podobu tak, jako se mění vše, co nás obklopuje. První sériově vyráběné kočárky spatřily světlo světa v druhé polovině 19. století. Tehdy byly oblíbená tříkolová provedení s korbičkou vyplétanou dřevem či proutím. Od samého počátku nechyběla kočárkům stříška.

 

 

 

Na přelomu 19. a 20. století se objevily kočárky s vysokým podvozkem a různou velikostí kol. V třicátých letech 20. století byly nejmódnější tmavé kočárky s hlubokou korbou.  Kočárky často připomínaly alespoň v drobnostech tehdejší automobily např. tím, že byly koženkové a prošívané.

 

Po druhé světové válce  byl kočárek na vysokém podvozku vystřídán kočárkem  velmi nízkým.Kočárky již měly pérování, takže byly pro děti pohodlnější.

 

Víte, že kočárky pro panenky se objevily přibližně ve stejné době jako kočárky pro děti? Asi je to tím, že holčičky chtěly vždycky napodobovat svoje maminky a toužily po stejném kočárku, jen o maličko menším, v jakém se vozila miminka.

 

 

Všechny podoby kočárků si nyní můžeme dopřát jako skvělou dekoraci. Budou nám připomínat dobu, kdy byly naše děti malé, nebo možná časy ještě dávnější.

NOVAline banner
Tagy: